Zweden houdt overledene verantwoordelijk voor moord op premier Olof Palme

Een foto van de vermoedelijke moordenaar Stig Engström uit 1986. ©EPA

De overleden Stig Engström is de vermoedelijke dader van de veelbesproken moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986.

De sociaaldemocratische politicus Olof Palme was van 1969 tot 1976 en van 1982 tot 1986 premier van Zweden. Op 28 februari 1986 werden hij en zijn vrouw in Stockholm op straat neergeschoten toen ze terugkwamen van de bioscoop. Palme kwam daarbij om het leven, zijn vrouw raakte gewond. 

Stig Engström was die avond als een van de eersten op de plaats van het delict, het kantoor van de Zweedse verzekeringsmaatschappij Skandia waar hij werkte. 

De politie ondervroeg Engström als getuige, maar vond hem onbetrouwbaar omdat hij geregeld zijn versie veranderde. Pas veel later vertelde een andere getuige dat de schutter veel leek op Engström. In 2000 stapte Engström uit het leven. 

Pas enkele jaren geleden nam de politie de Skandia-man in het vizier als verdachte. Vandaag werd Engström officieel als hoofdverdachte aangeduid. Omdat hij overleden is, stopt het onderzoek naar de moord op Palme. 

'Omdat hij overleden is, kan ik hem niet in beschuldiging stellen en hem niet ondervragen. Daarom heb ik ervoor gekozen het onderzoek af te sluiten',  zegt Krister Petersson, de Zweedse procureur die het onderzoek naar de 34 jaar oude moord leidt. Hij benadrukt wel dat het onderzoek kan heropend worden als er nieuwe elementen opduiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud