Advertentie

Zweden stopt onderzoek naar Wikileaks-oprichter Assange

Zweden zocht Wikileaks-oprichter Julian Assange omdat hij werd verdacht van de verkrachting van twee vrouwen. ©REUTERS

Zweden stopt het strafrechtelijk onderzoek naar Wikileaks-oprichter Julian Assange.

Assange werd verdacht van de verkrachting van twee Zweede vrouwen. Hijzelf ontkent de beschuldigingen en heeft altijd beweerd dat die een vals voorwendsel zijn om hem aan de Verenigde Staten uit te leveren. De VS eisen de uitlevering van Assange omdat hij het via Wikileaks mogelijk heeft gemaakt om geheime documenten van de Amerikaanse overheid te lekken.

Om te vermijden dat hij aan Zweden zou worden uitgeleverd, zocht Assange in 2012 zijn toevlucht tot de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad London. Hij bleef al die tijd daar, zodat de Britse politie hem niet kon inrekenen.

Amerikaans bevel

Zweden trekt nu het Europees arrestatiebevel tegen Assange in. Of die de ambassade zal verlaten nu hij niet meer voor zijn uitlevering naar Zweden hoeft te vrezen, is niet duidelijk.

Assange is best niet te gerust, want het Amerikaans ministerie van Justitie werkt aan een arrestatiebevel voor hem. Het ministerie zou bewijzen hebben gevonden dat Wikileaks klokkenluider Edward Snowden actief heeft geholpen bij diens onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten.

De Britse politie liet vrijdagochtend in ieder geval alvast weten Assange op te pakken, mocht hij de ambassade in Londen daadwerkelijk verlaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud