Zwitsers verwerpen verbod op pesticiden

De nee-campagne tegen pesticiden kon de Zwisters niet overtuigen. ©AFP

De Zwitsers hebben een verbod op kunstmatige bestrijdingsmiddelen verworpen. Bij een referendum sprak een duidelijke meerderheid zich uit tegen de ban op de synthetische pesticiden.

Als de Zwitsers akkoord waren gegaan met zo'n verbod, dan zou Zwitserland daarmee in Europa het voortouw hebben genomen. Maar daar lijkt het niet op uit te draaien, want volgens prognoses na sluiting van de stembureaus is ruim 60 procent tegen zo'n verbod op pesticiden.

De pesticiden hadden binnen tien jaar verboden moeten zijn, zo wilden de initiatiefnemers uit de bevolking, maar zover komt het dus niet. Ook het voorstel voor een importverbod op voedsel waarvoor kunstmatige bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, haalde het niet. En evenmin was er een meerderheid voor het schrappen van subsidies voor boeren die synthetische pesticiden gebruiken.

De inwoners van het Alpenland met zijn traditionele referenda mochten zondag ook over een reeks andere kwesties op landelijk en plaatselijk niveau hun mening geven. Een meerderheid ging akkoord met de nieuwe antiterrorismewet die het land vorig jaar heeft ingevoerd en de politie meer bevoegdheden geeft. Mensen die mogelijk extremistisch of terroristisch zijn, maar nog geen overtreding hebben begaan, kunnen op basis van 'concrete aanwijzingen' als verdachte worden behandeld. De tegenstanders vrezen een aantasting van het recht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud