De Belegger: 'Grootste gevaar zijn obligaties'

Gert Bakelants, hoofdredacteur De Belegger. ©Lieven Van Assche

'De beurs heeft op korte termijn geen economische groei nodig. En het grootste gevaar zit in obligaties.' Het beursblad De Belegger brak in het openingsdebat van Finance Avenue een lans voor aandelen.

Hoofdredacteur Gert Bakelants van De Belegger waarschuwde meteen dat we de komende jaren geen economische vetpotten moeten verwachten. 'De voorbije decennia zijn we verwend geweest met een relatief hoge economische groei rond 4 procent. Maar dat was uiteraard grotendeels het gevolg van de schuldenopbouw. Overheden moeten de tering naar de nering zetten, en dan moet men nog maar pas aan de schuldenafbouw beginnen. Dat proces drukt structureel op de economische groei, en dat voor een lange periode.'

Die lage economische groei, in combinatie met de nog steeds flink draaiende geldpersen van de centrale banken, houden de rente onder de knoet. Dan komt TINA om het hoekje kijken: There's no alternative voor aandelen. 

Het is volgens Bakelants een misverstand dat aandelen een economische groei nodig hebben om te groeien, althans op korte termijn. 'Omdat de wereldwijde investeerder vorig jaar Europa en masse ontvluchtte, noteren de Europese beurzen ook na de recente stijging tegen slechts 14 à 15 keer de jaarwinst. In theorie heeft een belegger in aandelen dus 14 à 15 jaar nodig eer ie zijn inleg heeft terugverdiend, zelfs bij stabiele bedrijfswinsten. Bij Duitse 10-jarige staatsobligaties heeft een belegger daarvoor 60 jaar nodig. Er is dus een enorm waarderingsverschil tussen aandelen en obligaties. Een waarderingsverschil dat er vroeger niet was (zie grafiek).' Nu wel, net omwille van de interventies van de centrale bankiers, een opgelegde repressie.

Volgens Bakelants zal de waardering van aandelen en obligaties op termijn terug in elkaars buurt komen. Daarvoor moet ofwel de rente naar omhoog, ofwel de aandelenkoersen naar boven, of een combinatie hiervan. 'Waar aandelen en obligaties elkaar zullen terugvinden, weet niemand. Maar hoe dan ook loopt een belegger in obligaties het grootste gevaar.' Bakelants raadt bijgevolg aan voorzichtig te zijn met obligaties met lange looptijden.

Bakelants gelooft niet in een forse opstoot van de inflatie. 'Dat is niet ons basisscenario. Maar stel dat die er om de een of andere reden toch zou komen, dan zullen obligaties pas echt een slechte investering blijken. En ook in dat geval zijn aandelen als activaklasse de betere plaats voor uw geld om te schuilen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud