Advertentie
netto

‘Meer investeren in 45-50-jarigen'

Alexander De Croo. ©CREDIT: Lieven Van Assche

Werkgevers moeten meer investeren in 45-50-jarigen. Zodat zij zin krijgen om langer te werken. Want langere loopbanen zijn nodig om het wettelijk pensioen betaalbaar te houden. Voor onszelf en voor onze kinderen. Dat pleidooi hield minister van Pensioenen Alexander De Croo tijdens het pensioendebat op Finance Avenue.

‘De band tussen werken en pensioen moet opnieuw aangehaald worden’, vindt Alexander De Croo (Open VLD). De minister van Pensioenen beseft bijzonder goed dat de meeste sleutels tot een oplossing om de wettelijke pensioenen betaalbaar te houden, op de werkvloer liggen. ‘In een volgende regering zouden de minister van Pensioenen en de minister van Werk dezelfde zijn’.

Ten eerste moet werken lonen voor de werknemer die aan de slag wil blijven. Ten tweede moet het betaalbaar zijn om oudere werknemers in dienst te houden. We prijzen vandaag oudere werknemers uit de markt.

Maar vooral, zo vindt De Croo, mensen moeten goesting krijgen om aan de slag te blijven. ‘Werken is meer dan loon. Het is een agenda hebben, het is sociaal contact, het geeft zin en richting aan het leven.

De verwachtingen en behoeftes van een 55-jarige zijn anders dan die van een 40-jarige. Zonder te vervallen in het stigma van de 50-plussers die het rustiger aan willen doen of die anders niet meer mee kunnen.

Maar werkgevers zouden toch open durven staan voor oplossingen waardoor oudere werknemers meer zeggenschap krijgen over de invulling van hun job. Bereid zijn meer opleidingen te voorzien. Kortom, werkgevers moeten opnieuw meer investeren in 45-50-jarigen. Dat gebeurde te lang niet vanuit de idee dat deze groep binnen 5 jaar toch de jas aan de haak hangt. Dat idee moeten we dringend doorbreken.’

Achilleshiel

Econoom Gert Peersman is het ermee eens dat de sleutel tot de oplossing ligt in de werkgelegenheid. ‘De te lage activiteitsgraad is de achilleshiel van onze economie. Het debat om mensen langer aan de slag te houden moet daar inderdaad over gaan: hoe overtuig je mensen langer aan de slag te blijven en hoe maak je dat draaglijk’. Met deze oproep oogstte hij applaus in de overvolle zaal.

In tegenstelling tot De Croo is Peersman wel voorstander om de wettelijke pensioenleeftijd op te krikken, bijvoorbeeld tot 67 jaar. ‘De effectieve pensioenleeftijd zal lager blijven liggen dan de wettelijke pensioenleeftijd, maar we mogen het psychologische effect van een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd niet onderschatten. De effectieve uitstapleeftijd zal mee opschuiven. Ik zou de wettelijke pensioenleeftijd koppelen aan de levensverwachting.’

Pensioenleeftijd

De Croo is geen voorstander van een hogere wettelijke pensioenleeftijd. Amper 10% van de Belgen werkt vandaag tot aan de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. Willen we echt die 10% beste leerlingen van de klas ‘belonen’ door hen langer te laten werken? Dat zou toch bijzonder wrang zijn.’

De minister van Pensioenen vindt dat we moeten afstappen van de leeftijdsfetisj. 'Als we de pensioenleeftijd koppelen aan de levensverwachting, zouden we moeten zeggen dat vrouwen langer moeten werken dan mannen. Ik denk niet dat daar veel voorstanders van zijn.’ Beter, vindt De Croo is om te denken in loopbanen en de minimale loopbaanlengte, bijvoorbeeld 42 jaar, als doelstelling te nemen. Dat moet zeker op de agenda komen van de volgende pensioenhervorming.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie