Advertentie

Pijnlijke generatiewissel aan top van Vlerick

©Photo News

Philippe Haspeslagh stapt op als decaan van de Vlerick Business School na interne strubbelingen. De generatiewissel aan de top van de managementschool verloopt niet zonder slag of stoot.

17
Louis Verbeke (66) stopt eind deze maand na 17 jaar voorzitterschap van de school.

Het vertrek van Haspeslagh is een netelige kwestie voor het Gentse instituut. In principe zou hij zijn mandaat, dat eind augustus afliep, voor twee jaar verlengen. Dat moest de school behoeden voor al te veel veranderingen, nu Louis Verbeke na 17 jaar op het punt staat de voorzittershamer door te geven aan de Fransman Roch Doliveux.

Het vertrek van Haspeslagh raakte gisteren bekend via De Standaard, die sprak van een ‘splijtende machtsstrijd ’ op de school. Het lijkt er in elk geval op dat de verstandhouding tussen Haspeslagh en Verbeke bijzonder onderkoeld geraakte. Volgens ingewijden zou Verbeke Haspeslagh verweten hebben een ‘zwakke decaan’ te zijn, die bovendien te weinig beschikbaar was voor de school.

  • Louis Verbeke (66) stopt eind deze maand als voorzitter, maar hij heeft naar verluidt moeite de rol te lossen.
  • Philippe Haspeslagh( 65) stopt als decaan bij Vlerick. Hij doet dat na een motie van wantrouwen.
  • Fransman Roch Doliveux (58) wordt normaal later deze maand benoemd als voorzitter.

 

Haspeslagh was begin dit jaar nauw betrokken bij de onderhandelingen over de fusie van de familiale diepvriesbedrijven Dujardin en Ardo - West-Vlaamse groepen in handen van twee takken van de familie Haspeslagh - en hij is ook voorzitter van de nieuwe fusieonderneming. Een rol die volgens sommigen ‘onverenigbaar’ is met zijn mandaat bij Vlerick. ‘Het zou te veel van zijn tijd opslorpen.’ Bovendien werd Haspeslagh - ondertussen 65 - onlangs ernstig ziek en moest hij het na een operatie kalmer aanpakken.

Philippe Haspeslagh ©BENNY DE GROVE

Die samenloop van omstandigheden leidde midden september tot een stemming over zijn positie bij een samenkomst van de partnerraad bij Vlerick, daar zitten enkele proffen van de school in, samen met Haspeslagh en Verbeke. In afwezigheid van de decaan kwam het daar - naar verluidt op aansturen van Verbeke - tot een motie van wantrouwen. Haspeslagh besliste daarop om, zoals sommigen zeggen, van ‘de nood een deugd te maken’ en een stap terug te doen als decaan zodat hij meer tijd zou hebben voor zijn rol als voorzitter bij Ardo.

Het gevolg is dat de Vlerick-school nu voor een dubbele generatiewissel staat. Verbeke, die eind deze maand 67 wordt, heeft het bovendien bijzonder moeilijk om ‘macht te lossen’, klinkt het bij insiders. ‘Zonde voor iemand die een uithangbord wil zijn van corporate governance, zonde voor de school ook, want dit is een blamage voor de waardigheid van het instituut.’

Anderen nuanceren dan weer de ‘interne machtstrijd’. ‘Haspeslagh is 65 en zou sowieso stoppen’, zegt iemand. ‘Dat gebeurt nu gewoon wat vroeger.’ De meesten gaan er ook van uit dat op de raad van bestuur deze namiddag de kandidatuur van Roch Doliveux als nieuwe voorzitter en van Frank Donck als vicevoorzitter gewoon bekrachtigd wordt. Over twee weken zou er op een algemene vergadering over gestemd worden.

De perikelen komen er wel op een moment dat Vlerick moet knokken om zich te positioneren in het internationale landschap van businessscholen. ‘De crisis laat zijn sporen na’, heet het. ‘Vlerick krijgt amper subsidies en moet dus op eigen kracht kunnen overleven’. Sommigen klagen dat de internationalisering niet snel genoeg gebeurt. ‘We zijn nog te Vlaams.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud