Nu ook fipronil in eieren in Zuid-Korea

ChickFriend wordt gezien als een van de spilbedrijven in het eierschandaal rond fipronil. ©Photo News

Voorlopig lijkt er geen verband te zijn met de Belgisch-Nederlandse connectie in het eierschandaal.

Op een boerderij in Zuid-Korea zijn eieren met de insecticide fipronil aangetroffen. Dat heeft de regering in Seoel dinsdag meegedeeld. Voorlopig is niet bekend hoeveel eieren besmet werden met fipronil en hoeveel er op de markt zijn beland.
   
Volgens het persbureau Yonhap gebruikte de boerderij ten oosten van Seoel fipronil op advies van een naburige boerderij. Het is niet meteen duidelijk waar de fipronil, buiten de kippenindustrie een relatief courant gebruikt product, vandaan komt.

Het ministerie van Landbouw heeft de eierproductie een halt toegeroepen en tests op alle boerderijen aangekondigd. Drie van de belangrijkste supermarktketens in het land verkopen alvast geen eieren meer, aldus Yonhap.

De vondst brengt het aantal landen waar fipronil in de eiersector is vastgesteld voor zover bekend op 18. Buiten 15 landen in de Europese Unie gaat het om Zwitserland, Hongkong en nu dus ook Zuid-Korea. 

ChickFriend

Intussen blijven de zaakvoerders van het Nederlandse bedrijf ChickFriend langer in de cel. Hun voorarrest is met twee weken verlengd, bepaalde de rechter-commissaris van de rechtbank van Overijssel dinsdag. Er is op dit moment voldoende verdenking om ze langer vast te houden. De twee zitten sinds afgelopen donderdag vast in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal.

Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid omdat zij het bestrijdingsmiddel fipronil hebben gebruikt bij pluimveebedrijven in Nederland. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Acht locaties in Nederland zijn doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen. Ook in België zijn huiszoekingen geweest.

Poultry-Vision

Het Nederlandse onderzoek richt zich op ChickFriend, het bedrijf dat fipronil vermoedelijk toepaste in kippenstallen als middel tegen bloedluizen, de Belgische toeleverancier Poultry-Vision en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier.

Door het voedselschandaal zijn kippenbedrijven in Nederland op slot gegooid door de NVWA. Daarbij zijn er miljoenen eieren vernietigd en veel kippen geruimd. Naar schatting bedraagt de schade voor de pluimveesector in Nederland minimaal 150 miljoen euro. Ook voor Belgiê is sprake van een miljoenenschade.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n