Al 45 landen getroffen door fipronil

De eiercrisis trof al een hele reeks landen binnen en buiten Europa. ©Photo News

De fipronilbesmetting in de eiersector heeft inmiddels al 45 landen getroffen.

Tot dinsdag hadden al 26 van de 28 lidstaten van de Europese Unie gemeld dat ze de insecticide fipronil hebben aangetroffen in eieren of eierproducten. Daarbovenop kwamen er meldingen uit 19 landen van buiten de Europese Unie.

In de Europese Unie ontsnappen voorlopig enkel Litouwen en Kroatië aan het fipronilschandaal, zo bevestigt een woordvoerster van de Europese Commissie. Buiten Europa zijn onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Afrika en Turkije getroffen.

Dinsdag buigen de Europese ministers van Landbouw zich over de kwestie op een informele bijeenkomst in de Estse hoofdstad Tallinn. Bevoegd eurocommissaris Vytenis Andriukaitis zal er de ministers een update geven over de laatste ontwikkelingen in het dossier. Concrete beslissingen worden niet verwacht.

Versterkte samenwerking

De fipronilcrisis heeft volgens minister van Landbouw Denis Ducarme de noodzaak aangetoond van 'versterkte Europese samenwerking en een betere informatie-uitwisseling'. Dat heeft de MR-minister dinsdag gezegd voor de start van de vergadering met zijn Europese collega's in Tallinn. 'Ik hoop dat we die vaststelling kunnen delen in het kader van deze vergadering.'

Volgens het onderzoek zou fipronil in de eieren beland zijn omdat de insecticide illegaal zou aangewend zijn in de stallen om bloedluizen tegen te gaan. Aanvankelijk leken een Belgisch en een Nederlands bedrijf aan de basis te liggen van de besmetting, maar het is niet duidelijk of dat alle gevallen kan verklaren.

Sinds het schandaal aan de oppervlakte kwam, zijn al grote hoeveelheden eieren vernietigd. Experts menen echter dat de meestal zeer geringe restanten geen acuut gevaar vormen voor de gezondheid van consumenten.
   
   
   
   

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud