Fiscalering bedrijfswagen 

De RSZ-bijdrage van de werkgever per bedrijfsvoertuig werd aanvankelijk berekend op basis van de fiscale pk van de auto.

  • 1 januari 2005: Sinds 1 januari 2005 is die regeling vervallen en wordt de RSZ-bijdrage van de werkgever gebaseerd op de uitstoot van koolstofdioxide per kilometer van de bedrijfswagen.
  • 1 april 2007: De fiscale aftrekbaarheid van de bedrijfswagen van de vennootschapsbelasting wordt afhankelijk gemaakt van de uitstoot van koolstofdioxide per kilometer van de bedrijfswagen. Tot dan gold er een vlak aftrekbaarheidspercentage van 75 procent voor alle bedrijfswagens, onafhankelijk van de milieuvriendelijkheid van het model.                                                                                                              Dat verandert. Hoe meer CO2 een bepaalde auto uitstoot, hoe kleiner het deel van de kosten ervan kunnen worden afgetrokken van het bedrag dat een bedrijf aan vennootschapsbelasting moet betalen. De kosten van zuinige auto’s kunnen voortaan voor een aanzienlijk groter deel in mindering worden gebracht op de vennootschapsbelasting, terwijl de aftrekbaarheid van milieuonvriendelijkere auto’s juist wordt beperkt.                                                                                                                                                                                                                Voor auto’s met een lage CO2- emissie kan de aftrekbaarheid oplopen tot 90 procent, terwijl aan de andere kant van het spectrum de aftrekbaarheid met 15 procentpunten daalt tot 60 procent. De regeling geldt aanvankelijk alleen voor nieuwe bedrijfswagens.

  • 1 april 2008: De één jaar oude wetgeving wordt aangescherpt. Niet enkel nieuwe bedrijfswagens, maar het gehele bedrijfswagenpark is voortaan aftrekbaar afhankelijk van de CO2-uitstoot per kilometer.

1 april 2007: De fiscale aftrekbaarheid van de bedrijfswagen van de vennootschapsbelasting wordt afhankelijk gemaakt van de uitstoot van koolstofdioxide per kilometer van de bedrijfswagen. Tot dan gold er een vlak aftrekbaarheidspercentage van 75 procent voor alle bedrijfswagens, onafhankelijk van de milieuvriendelijkheid van het model.                                                                                                              Dat verandert. Hoe meer CO2 een bepaalde auto uitstoot, hoe kleiner het deel van de kosten ervan kunnen worden afgetrokken van het bedrag dat een bedrijf aan vennootschapsbelasting moet betalen. De kosten van zuinige auto’s kunnen voortaan voor een aanzienlijk groter deel in mindering worden gebracht op de vennootschapsbelasting, terwijl de aftrekbaarheid van milieuonvriendelijkere auto’s juist wordt beperkt.                                                                                                                                                                                                                Voor auto’s met een lage CO2- emissie kan de aftrekbaarheid oplopen tot 90 procent, terwijl aan de andere kant van het spectrum de aftrekbaarheid met 15 procentpunten daalt tot 60 procent. De regeling geldt aanvankelijk alleen voor nieuwe bedrijfswagens.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud