Advertentie
netto

Hoe worden de awards toegekend?

De zakenkranten De Tijd en L’Echo reikten op 7 maart 2013 voor het zeventiende opeenvolgende jaar awards uit voor de best presterende beleggingsfondsen. Hoe worden de fondsen beoordeeld?

Van de 18 awards die worden uitgereikt, gaan er 13 naar individuele beleggingsfondsen. Voor deze awards komen alle beleggingsfondsen in aanmerking die op de Belgische markt geregistreerd zijn bij de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Tak23-fondsen worden hierdoor niet opgenomen in de berekening. Verder moeten de fondsen minstens vijf jaar bestaan en moeten ze behoren tot één van de dertien duidelijk omlijnde beleggingscategorieën.

De fondsen worden beoordeeld volgens de kronenmethodologie, die op basis van vier criteria een score (in procent) toekent aan elk fonds. Regelmaat tijdens de voorbije vijf jaar is met een gewicht van 40 procent in de score het belangrijkste criterium. De focus op regelmaat betekent dat één positieve uitschieter niet volstaat om de award te winnen en dat één barslecht jaar nefast kan zijn. De drie andere criteria, die elk 20 procent van de score voor hun rekening nemen, zijn de return op vijf jaar, de risicogewogen return op vijf jaar en de prestatie in een dalende markt. Op basis van de vier criteria krijgt elk fonds een eindscore, en het fonds met de hoogste eindscore binnen zijn categorie is winnaar van de award.

Het voorgaande betekent dat niet noodzakelijk de fondsen met de hoogste return winnaar zijn van een award, maar wel de fondsen die het meest regelmatig hebben gepresteerd zonder al te veel risico te nemen.

Beste fondsenhuizen

Naast de dertien individuele awards worden ook vijf overkoepelende awards uitgereikt aan financiële instellingen. Zo is er een award voor de financiële instelling die met haar fondsen met kapitaalbescherming de hoogste return kon voorleggen. Enkel fondsen die 100 procent kapitaalbescherming boden en hun eindvervaldag kenden in 2012 komen in aanmerking. Voor elk van deze fondsen wordt het jaarlijkse rendement over de hele looptijd berekend. De financiële instelling die gemiddeld de hoogste return haalt met deze fondsen, wint de award.

Verder is er een award voor de beste beheerder van de aandelenfondsen, voor de beste beheerder van de vastrentende fondsen en voor de beste beheerder over alle fondsencategorieën heen (Super Award). De winnaars van deze awards haalden met hun fondsen gemiddeld de hoogste kronenscore in de beschouwde categorieën.

Ten slotte werd dit jaar voor de tweede keer op rij een Transparantie-award toegekend. Deze award gaat naar de fondsenbeheerder die het meest transparant over zijn fondsen rapporteert. De beheerders worden beoordeeld op de beschikbaarheid en volledigheid van de informatie, de frequentie waarmee de informatie wordt geactualiseerd en de communicatie met de belegger. Winnaar van de award is de beheerder die het best scoort op deze drie criteria.

Advertentie