Advertentie
netto

Steeds meer beleggers kopen fondsen online

©ANP XTRA

De verkoop van beleggingsfondsen via internet zit in de lift. Dat leert een rondvraag bij de onlinesupermarkten.

Sinds midden 2000 is het bij verschillende aanbieders van fondsen mogelijk de fondsen online aan te kopen. Zulke ‘supermarkten’ zijn op te delen in enerzijds banken die bij hun opstart vooral gericht waren op aandelen (Fortuneo, Keytrade, BinckBank), en anderzijds bankiers (Deutsche Bank, Rabobank.be) die resoluut kozen voor een open architectuur en online fondsen gingen aanbieden tegen aantrekkelijke tarieven. Enkele maanden geleden is er een nieuwe speler bijgekomen: MeDirect. Die Maltese bank valt veeleer onder de tweede categorie.

Duidelijk is dat die onlinesupermarkten veel grotere groeicijfers hebben opgetekend in 2013 dan de fondsenmarkt in haar geheel. ‘Het percentage van activa onder beheer is in 2013 met 53 procent gestegen’, zegt Evelien Maes van BinckBank. De andere spelers tekenden in 2013 al even indrukwekkende cijfers op. Bij Keytrade is er sprake van een groei van 30 procent, en bij Deutsche Bank bedroeg de groei 26 procent. ‘Begin 2014 was er nog een veel snellere stijging dan in 2013’, zegt Olivier Debehogne van Keytrade. ‘De activa die de supermarkten onder beheer hebben, blijven wel nog bescheiden in verhouding tot de hele markt. Maar dat betekent ook dat er nog een enorm groeipotentieel is’, voegt hij er aan toe.

Zaterdag 15/03, gratis bij De Tijd

Lees morgen het uitgebreide fondsendossier in De Tijd.

De volumes die op onlinesites gerealiseerd worden, zijn geconcentreerd op een beperkt aantal fondsen. ‘Bij ons wordt ruim de helft van het volume gerealiseerd op een tiental fondsen die al vele jaren goede prestaties neerzetten’, benadrukt Jiri Baert van Deutsche Bank.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie