Advertentie
netto

Waar vindt u de beste beleggingsfondsen?

Fidelity - Foto: Thierry du Bois

Actief beheer leverde de voorbije jaren een mooi rendement op. Dat bewijzen de stockpickers die gisteren het gros van de fondsenawards voor hun rekening namen tijdens De Tijd & L’Echo Awards.

De zakenkranten De Tijd en L’Echo reikten gisteren voor het 18de opeenvolgende jaar awards uit voor de best presterende beleggingsfondsen op de Belgische markt. De meest prestigieuze van de 18 awards, de zogenaamde Super Award, ging naar de Britse vermogensbeheerder Fidelity Investments. De Super Award bekroont de fondsenbeheerder die met al zijn fondsen gemiddeld de beste beheersprestatie voorlegt. Fidelity is een stockpicker pur sang, wat betekent dat de beheerder bij de samenstelling van de fondsen vooral naar de fundamenten van de onderliggende aandelen en obligaties kijkt en veel minder naar de economische conjunctuur.

De Britse fondsenbeheerder besteedt naar eigen zeggen veel werk aan fundamenteel onderzoek, waardoor de posities ook lang aangehouden blijven. ‘We hebben de neiging aandelen veel langer in de fondsen te houden dan de gemiddelde beheerder’, zegt de winnaar.

Die beleggingspolitiek komt ook terug bij vele andere winnaars. Zo wil Legg Mason, winnaar in de categorie Amerikaanse aandelen, enkel bedrijven bezitten die hun lot in eigen handen hebben. ‘Dat zijn bedrijven die groei kunnen voorleggen op basis van innovatie of prijsmacht, en niet op basis van de sterkte van de onderliggende economie’, zegt de beheerder. Het US Aggressive Growth Fund legde de voorbije vijf jaar, uitgedrukt in euro, een return van 21,7 procent per jaar voor. Ter vergelijking, de Dow Jones Industrial won over dezelfde periode 14 procent per jaar in euro. Legg Mason dankt de goede prestatie onder meer aan de Amerikaanse biotechgroep Biogen, een aandeel dat al sinds 1991 tot het fonds behoort.

Risico

Volgens Franklin Templeton Investments, gelauwerd als beste beheerder van de vastrentende fondsen, was 2013 een uitgelezen jaar voor selectieve beheerders. ‘In 2012 deden de brede markten het goed, maar in 2013 kwam er veel meer differentiatie. Dat zette het belang van actief beheer in de verf’, zegt Michael Hasenstab, hoofd vastrentende beleggingen.

Lees zaterdag 15/3 in De Tijd

Het uitgebreide fondsenkatern van Netto. Met een overzicht van alle winnaars. En hun verwachtingen voor 2014. Aangevuld met handige tips om uw fondsenportefeuille verstandig samen te stellen. Want voor uw spaargeld legt u de lat best zo hoog mogelijk.

Een kanttekening is wel dat de hoogste returns zich in 2013 vooral bevonden in de risicovollere segmenten, zoals bankaandelen of obligaties uit de perifere landen. Dat speelde in het nadeel van Banque de Luxembourg, dat de voorbije vijf jaar de Super Award had opgestreken. 2013 was voor de beheerder een tegenvallend jaar. ‘We zijn te voorzichtig geweest en we dragen de gevolgen van onze beleggingspolitiek. Zo beleggen we nooit in bankaandelen of kiezen we enkel voor kwaliteitsvolle overheidsobligaties’, zegt hoofdeconoom Guy Wagner.

Van de 18 toegekende awards gingen er negen naar Angelsaksische beheerders. Daarnaast vielen ook vijf Belgisch getinte beheerders in de prijzen. AXA Investment Managers won de award voor beste beheerder van de fondsen met kapitaalbescherming. CapitalatWork Foyer Group kaapte de award weg in de categorie internationale aandelen. Het fonds Contrarian Equities at Work boekte de voorbije vijf jaar, uitgedrukt in euro, een gemiddelde return van 19,3 procent per jaar.

Bij de Belgische aandelenfondsen ging de award naar Petercam Equities Belgium. Van de aandelen buiten de referentie-index is beheerder Johan Van Geeteruyen vooral positief over CFE, Euronav en Econocom. Andere Belgische winnaars zijn KBC Asset Management met het gemengde fonds Sivek Global Medium en BNP Paribas Investment Partners met het pensioenspaarfonds BNPP B Pension Growth.

Voor het derde jaar op rij werd ook een Transparantie-Award toegekend. Die gaat naar de fondsenbeheerder die de Belgische belegger het best informeert over zijn fondsen. De award is gebaseerd op vier criteria: de volledigheid van de informatie, de snelheid waarmee de informatie geactualiseerd wordt, de communicatie met de belegger en de informatie over actief beheer. Het laatste criterium beoordeelt in welke mate de beheerder aangeeft hoe actief zijn fondsen beheerd worden. Winnaar JPMorgan Asset Management dankt de award onder meer aan de interactieve website waarop alle informatie zowel in het Nederlands als in het Frans raadpleegbaar is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie