netto

Fidelity bekroond tot beste fondsenbeheerder

Yannick Nelissen, sales director bij Fidelity, mocht ook al vorig jaar de award voor beste fondsenhuis in ontvangst nemen. ©Dieter Telemans

Het Amerikaanse Fidelity Worldwide werd dinsdag door de zakenkranten De Tijd en L’Echo bekroond tot beste fondsenbeheerder op de Belgische markt. De vermogensbeheerder wint de prestigieuze award voor het tweede jaar op rij.

De zakenkranten De Tijd en l’Echo kenden voor de negentiende keer awards toe aan de best presterende fondsen op de Belgische fondsenmarkt. In totaal werden 18 awards uitgereikt, 14 voor individuele fondsen en 4 voor de fondsenhuizen.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity kaapte de Super Award weg, de prijs die toegekend wordt aan de vermogensbeheerder die over alle beleggingscategorieën de meest regelmatige prestatie voorlegt. Fidelity biedt in België 93 fondsen aan. De succesformule van Fidelity steunt op een uitgebreid team van analisten en een beleggingspolitiek die volledig gestoeld is op stock picking. ‘We gaan altijd op zoek naar bedrijven met een structureel competitief voordeel’, zegt hoofdstrateeg Dominic Rossi.

Als beste beheerder van aandelenfondsen kwam de Franse vermogensbeheerder Comgest Gestion uit de bus. Comgest biedt in ons land 12 fondsen aan. Petercam Institutional Asset Management werd bekroond als beste beheerder van vastrentende fondsen.

Dubbele award

Drie winnaars slaagden erin meer dan één prijs te winnen. Naast Fidelity zijn dat ING Investment Management en Bank Degroof. ING won de award in de categorie fondsen met kapitaalbescherming en in de categorie gemengde fondsen. Bank Degroof was de beste voor Belgische en Amerikaanse aandelen.

Nog 3 andere Belgisch getinte beheerders wonnen een award: KBC in de categorie internationale aandelen, Candriam (het voormalige Dexia Asset Management) in de categorie groeimarktobligaties en BNP Paribas in de categorie pensioenspaarfondsen.

Voor de toekenning van de awards werden de fondsen beoordeeld op basis van de kronenmethodologie. De kronen worden toegekend aan fondsen die minstens vijf jaar bestaan en tot een duidelijk omlijnde investeringscategorie behoren. De fondsen worden beoordeeld op basis van vier criteria: regelmaat van de prestatie, return op vijf jaar, risico-gewogen return op vijf jaar en prestatie in een neergaande markt. Regelmaat is het belangrijkste criterium. Door die methodologie volstaat één topjaar niet om de award te winnen en kan één desastreus jaar alle awardkansen doen wegsmelten. Dat betekent dat de fondsbeheerder het elk jaar beter dan gemiddeld moet doen om een award in de wacht te slepen.

Lees woensdag het volledige verslag in De Tijd. Verder vindt u zaterdag een uitgebreid fondsendossier in de krant.

Advertentie
Advertentie
Advertentie