OESO-lijst belastingparadijzen in beweging

De Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelde zaterdag in de marge van de bijeenkomst van de G20 de lijst voor van belastingparadijzen die de voorbije week voor zoveel ophef zorgde in Europa. Door die ophef is de lijst in volle beweging, zo blijkt.

(tijd) - Eigenlijk maakte de OESO twee lijsten: een van belastingparadijzen en een van financiële centra die de OESO-regels voor het uitwisselen van informatie onvoldoende naleven.

  • Op de lijst van financiële centra staat België, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Die hebben intussen allemaal beloofd om de OESO-regels na te leven. Maar er staan nog andere landen op: Brunei, Costa Rica, Guatemala, Hongkong, Macao, Maleisië, Singapore en Uruguay.

 

  • De lijst van belastingparadijzen die onvoldoende meewerken is nog een stuk langer. Ze bevat de Britse eilanden Jersey en Guernsey, de Nederlandse Antillen, Antigua en Barbuda, Aruba, golfstaat Bahrein, de Virgin Islands, de Kaaiman-eilanden, Dominica, Granada, de Marshall Eilanden, de Bahama’s, Anguilla, Belize, Cook Islands, Liberia, Monserrat, Niue, Panama, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Samoa, Caicos Islands en Vanatu.

    Ook de Europese belastingparadijsjes staan op die lijst: Andorra, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino en Monaco. Drie daarvan, Liechtenstein, Andorra en Monaco stonden ook al op de zwarte lijst van 2004 van de OESO. Andorra en Liechtenstein hebben deze week eveneens beloofd mee te werken aan onderzoeken inzake fiscale fraude.

KV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud