Reynders wil fiscale wetgeving wijzigen

Vanaf 1 januari 2010 stapt België volledig over op een systeem van informatie-uitwisseling. Dat maakte minister van Financiën, Didier Reynders, zaterdag bekend in de marge van de G20-vergadering ten zuiden van Londen. Reynders wil nog een stap verder gaan en de belastingwet aanpassen om sancties te kunnen treffen tegen personen of bedrijven die een beroep blijven doen op belastingparadijzen.

(tijd) – ‘Vanaf 1 januari 2010 gaan we informatie uitwisselen met alle Europese landen over spaarrekeningen van EU-burgers in ons land.’ Reynders bevestigt daarmee dat België volledig afstapt van het bankgeheim. ‘Ik heb altijd gezegd dat we dit zouden doen voor 2011. Het elektronisch systeem, dat gebaseerd is op het OESO-model is nu klaar en daarom starten we begin volgend jaar.’

Reynders wil nog verder gaan: ‘Die uitwisseling van informatie wordt ook vastgelegd in dubbele belastingverdragen en conventies met landen buiten de EU.’ De minister van Financiën hoopt dat ook Luxemburg voortaan meer bereid zal zijn informatie uit te wisselen, zeker in het kader van een gerechtelijk onderzoek.

‘De informatie die wij verkrijgen van andere landen, zal beschikbaar zijn voor de fiscale autoriteiten, zowel nationaal als op lokaal niveau en voor de Bijzondere Belastinginspectie BBI,’ aldus Reynders. Bovendien wil Reynders ook de fiscale wetgeving aanpassen. Volgende week zal hij een voorstel lanceren in die zin.

Wie transacties doet in of via een belastingparadijs op de zwarte lijst van de OESO zal dit voortaan moeten aangeven op de personen- en bedrijfsbelasting. Bovendien wordt de bewijslast omgedraaid: de betrokkene moet zelf aantonen dat die transactie via een fiscaal paradijs noodzakelijk was. Kan hij of zij dat niet, dan kan de overheid sanctioneren. Bovendien kunnen de rekeningen tot tien jaar daarvoor nageplozen worden.

KV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud