Advertentie

Wie zit er aan tafel?

Foto Reuters

De G20 bestaat uit de 20 belangrijkste economieën en groeilanden, maar er zitten meer mensen aan de onderhandelingstafel in Londen. Zo hebben ook Spanje en Nederland een plaatsje weten te veroveren.

(tijd) - De G20 werd in het leven geroepen in 1999 naar aanleiding van de financiële crisis in Azië. Aanvankelijk was het een bijeenkomst van de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de landen, maar vorig jaar in november in Washington vond voor het eerst een top op het niveau van de staatshoofden plaats. De top van Londen is daar een opvolging van.

De G20 bestaat uit de grootste industrielanden en de belangrijkste groeilanden van de wereld. Samen zijn ze goed voor 85 procent van het BBP van de planeet en 80 procent van de wereldhandel. De landen zijn Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, de Europese Unie, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië, Turkije, de VS, het VK, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

Omdat in Washington Frankrijk de voorzitter van de EU was, had Sarkozy twee zitjes. Nederland en Spanje drongen gezien de omvang van hun economie aan om te mogen deelnemen en kregen allebei een plaats. Ondertussen is Tsjechië EU-voorzitter en zit Sarkozy enkel nog als president van Frankrijk aan tafel. Omdat Londen een opvolging van de top in Washington is, mochten Balkenende en Zapatero hun plaats behouden.

Daarnaast zijn ook een aantal internationale instellingen aanwezig. De Verenigde Naties, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie, het IMF, de ASEAN (unie van Aziatische landen), het Financial Stability Forum en het New Partnership for Africa's Development (NEPAD) nemen ook deel.

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud