Bart Van Coppenolle, CEO Right Brain

"Armen betalen het falen van de machtigen"

‘Kan een stijging van de broodprijs een revolutie ontketenen? De Franse Revolutie werd mede veroorzaakt door de stijging van de broodprijs, in de lente van 1789.’ Een jaar geleden schreef ik dit in De Tijd, naar aanleiding van de start van de Arabische Lente. Die volgde ook op een sterke stijging van de voedselprijzen.

De speculanten die ingezet hadden op de hoge graanprijs, verloren veel geld. In 2011 daalde de graanprijs met 18 procent. Ondernemers investeerden immers massaal in graanproductie. Het aanbod steeg en de prijs zakte. De goede speculanten signaleerden, via de markt, tijdig het probleem aan ondernemers en werden daarvoor goed betaald door de slechte speculanten. ‘Goed en slecht’ betekent hier winstgevend en verlieslatend, niet moreel integer en verwerpelijk.

Vandaag stijgen de graanprijzen weer. De FAO-index van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties, steeg de voorbije maand met 1 procent, hoewel de productie niet echt daalde. Speculanten gokken, veelal met geleend geld, op internationale markten. Het geleende geld jaagt zo de prijzen omhoog. Beleggen in voedsel beschermt tegen geldontwaarding, mensen hebben immers altijd voedsel nodig. Maar mensen die bijna al hun geld aan weinig voedsel besteden, betalen zo de prijs. Hun loon stijgt slechts als laatste in de inflatoire keten die de overheid creëert wanneer ze geld bijmaakt. De monetaire inflatie was ook in de periode voor de Franse Revolutie zeer hoog. De aanleiding was het quasi-faillissement van de Franse overheid en de staatsschuld. De oplossing - het bijmaken van vers geld - creëerde monetaire inflatie. Tot de armen geen brood meer konden betalen, toen brak de revolutie uit. In de eurozone wordt het geld bijgemaakt om banken gratis geld te lenen. Ze worden daarna gedwongen om overheidsschuld kwijt te schelden. Maar dat gratis geld vloeit niet enkel naar de overheid, maar ook naar stijgende voedselprijzen, wereldwijd.

Zo betalen de armen der aarde het falen van de machtigen der aarde. Waarom zouden (Noord-) Afrikaanse armen niet in opstand komen tegen het onrecht dat onze Europese en Amerikaanse overheden hen aandoen?

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud