Geheime adressen gewoon op het web

©Photo News

De Staatsveiligheid, met hoofdzetel in de Noordwijk in Brussel, werkt over heel België met ‘geheime kantoren’. Er zijn zeven kantoren in de centrumsteden van de provincies, zoals als Antwerpen, Hasselt, Gent, Brugge en Luik. De adressen van die ‘provincieposten’ houdt de dienst angstvallig geheim, maar wie goed zoekt, kan die geheime adressen gewoon terugvinden op het internet. Ook terroristen en spionnen kunnen ze dus vanachter hun computer achterhalen.

Terwijl er de voorbije weken militairen waakten voor het hoofdkantoor van de Staatsveiligheid in Brussel, bewaakt er bijvoorbeeld niemand het geheime kantoor op de Leien in Antwerpen, vanuit de veronderstelling dat terroristen dat adres toch niet kunnen achterhalen.

Op het web slingert onder andere een oudere lijst met alle adressen van de veiligheidsdienst. Die dateert al van 2003, maar de adressen in Antwerpen en Hasselt blijken nog altijd te kloppen. Alle huidige adressen zijn voor wie goed zoekt ook gewoon terug te vinden in enkele begrotingsdocumenten van het parlement. Soms staat er onverbloemd dat het gaat om een adres van de Staatsveiligheid. Soms luidt het in de omschrijving bij de adressen iets vager: ‘federale overheidsdienst Justitie: Administratie’.

De belangrijke provinciepost van de Staatsveiligheid in Antwerpen, die we tot ergernis van de dienst bezochten, blijkt een afgeleefd herenhuis te zijn, dat binnen zelfs onderstut moet worden. Het hoofd van de Staatsveiligheid, Jaak Raes, heeft gevraagd nog dit jaar weg te trekken uit het oude gebouw.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect