Advertentie

Belgisch gerecht start onderzoek naar spionage door Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Belgische premier Charles Michel. ©EPA

Het Belgische gerecht start een onderzoek naar jarenlange spionage door Duitsland. Dat vernam De Tijd en bevestigt het federaal parket. Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke spionage tegen Belgische doelwitten door de Duitse geheime dienst BND ligt diplomatiek gevoelig voor de relaties met ons buurland.

Het federaal parket heeft afgelopen vrijdag in het grootste geheim de knoop doorgehakt om een onderzoek te starten naar spionage door de Duitse inlichtingendienst BND. Dat bevestigt het federaal parket aan De Tijd. Als de aanwijzingen van spionage door het onderzoek bewezen worden, kan dat niet alleen strafrechtelijke gevolgen hebben voor de verantwoordelijken, maar vooral de relaties tussen België en Duitsland onder hoogspanning zetten.

De Duitse Bundesnachrichtendienst (BND), een van de drie geheime diensten van Duitsland, lijkt er helemaal geen probleem mee te hebben om Belgen te bespioneren. Dat bleek vorige week uit gelekte documenten van een hoorzitting achter gesloten deuren in het Duitse parlement. 'Stel, een Fransman belt met iemand in België. Kan de BND dat verkeer onderscheppen?', vroeg de Duitse politicus Konstantin von Notz op 27 november vorig jaar achter gesloten deuren aan Stefan Burbaum, een ex-jurist van de Duitse inlichtingendienst BND. Zijn antwoord: 'Der BND hat das Recht.' Dat viel te lezen op een van de 1.380 bladzijden die uitlekten via klokkenluiderswebsite Wikileaks. De ex-jurist van de BND was een van de 34 getuigen die het Duitse parlement aan de tand voelde over de activiteiten van de NSA in Duitsland. Zijn antwoord maakt duidelijk dat de BND, geen beletsel ziet in het afluisteren van Belgen.

Hoe de Duitsers dan concreet Belgen bespioneren, kwam ook vorige week aan het licht tijdens een persconferentie van het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz en het Belgische Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). Ze onthulden dat de BND jarenlang telecommunicatielijnen van en naar België heeft onderschept in opdracht van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). De Belgische Staatsveiligheid, die nochtans zeer nauw samenwerkt met de BND, wist naar eigen zeggen van niets. De Staatsveiligheid is in tegenstelling tot de Duitsers wel gemachtigd om in ons land concrete doelwitten te bespioneren onder strikte controle.

Eikonal

De onthullingen gaan over de spionageoperatie Eikonal. Die begon de BND in 2004 na een akkoord met de NSA. De Amerikanen mochten allerlei namen en adressen waarover ze info wilden opgeven. De Duitsers haalden die lijsten van een Amerikaanse server, die tot vier keer per dag geüpdatet werd. Vervolgens kon de BND, vermoedelijk via Deutsche Telekom, toegang krijgen tot de massa telecomlijnen die passeerden via DE-CIX in Frankfurt, het grootste internetknooppunt van Europa. De onderschepte gegevens stroomden dan naar de Mangfall-kazerne in het zuiden van Duitsland, waar analisten van de BND én de NSA de data samen analyseerden en vervolgens doorstuurden naar de Verenigde Staten.

In 2008 zou Eikonal zijn stopgezet, volgens sommige bronnen omdat de Duitsers toen ontdekten dat de Amerikanen ook informatie verzamelden over Europese defensieprojecten en de Franse overheidsdiensten, terwijl het vooral de bedoeling was gevaarlijke targets te volgen in Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ondanks het einde van Eikonal is de BND blijven samenwerken met de Amerikanen, vermoedelijk via het beruchte RAMPART-A-programma waarmee de NSA op grote schaal spioneert 'met behulp van buitenlandse partners'.

De parlementsleden Pilz en Van Hecke onthulden vorige week een lijst uit het jaar 2005 met 255 telecolijnen die 'prioritair' zijn afgetapt onder het Eikonal-programma. Het gaat over 134 lijnen van en naar Europese landen en de rest van en naar 33 niet-Europese landen. Voor België gaat het om 15 communicatielijnen, waarvan er tien Belgacom (nu Proximus) als carrier hadden. Voor Belgacom ging het om connecties met tien landen, zoals Rusland (via Rostelecom), Frankrijk (via France Télécom) en Denemarken (via TDC). Daarnaast zouden ook lijnen van en naar ons land zijn afgetapt die gelinkt zijn aan Getronics Belgium en France Télécom.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud