Meer geld en personeel voor Staatsveiligheid

Premier Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ©Photo News

De regering-Michel schudt een pak maatregelen uit haar mouw om de problemen bij de Staatsveiligheid te verhelpen.

De inlichtingendienst krijgt meer geld en personeel en zal geen staatshoofden en ander vips meer moeten beschermen. Hij krijgt eindelijk een prioriteitenplan en nieuwe personeelsstatuten. En de wet over de bijzondere inlichtingenmethoden die de Staatsveiligheid mag gebruiken wordt nog dit jaar geëvalueerd.

Over twee weken ontvangt de Kamer een wetsontwerp om de bescherming van staatshoofden en vips, waar de Staatsveiligheid mee worstelt, over te hevelen naar de politie, waar een veel grotere groep agenten (130) die taak zal overnemen. De Staatsveiligheid krijgt ook 6 miljoen extra personeelsbudget en nog eens 4 miljoen euro voor andere investeringen.

Of er externe controle komt op de werking met informanten wordt bekeken bij de evaluatie van de wet over de bijzondere inlichtingenmethoden. De Staatsveiligheid krijgt ook eindelijk richtlijnen van de regering via een ‘nationaal inlichtingenplan’.

Zowel minister van Justitie Koen Geens (CD&V) als zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kreeg gisteren in de Kamer vragen naar aanleiding van het boek en de reeks ‘De Geheimen van de Staatsveiligheid’. Geens benadrukt hoe belangrijk de Staatsveiligheid is voor onze veiligheid op ‘preventief vlak’, onder andere om terroris­tische aanslagen te verijdelen.

Kamervoorzitter Sigfried Bracke (N-VA) zal ook zo snel mogelijk de toezichthouder Comité I in de bevoegde Kamercommissie uitnodigen om uitleg te geven over de onthullingen. Dat gebeurt op vraag van Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke, die vooral vragen heeft bij het werken met ‘mollen’ bij telecombedrijven.

CdH-Kamerlid Christian Brotcorne benadrukt dat geen enkele overheidsdienst, ook de Staatsveiligheid niet, boven de wet staat. N-VA-specialist Peter Buysrogge zegt dat zijn partij vooral een performante inlichtingendienst wil. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud