AB InBev, Solvay en Colruyt verwennen families het meest

De bierbrouwer AB InBev, de chemiegroep Solvay en de discountketen Colruyt zijn het gulst voor hun familiale aandeelhouders. Samen keren ze dit jaar een half miljard euro uit aan hun historische aandeelhouders. Dat is bijna de helft van wat alle familiale aandeelhouders van bedrijven op Euronext Brussel ontvangen.

De Belgische beursgenoteerde bedrijven betalen dit jaar 4,4 miljard euro aan hun aandeelhouders. Daarvan gaat een kwart of 1,1 miljard euro naar de familieaandeelhouders. Houden we ook rekening met overheden, intercommunales, bedrijven en beleggingsfondsen, dan vloeit het gros van de dividenden naar vaste aandeelhouders: 2,3 miljard euro, of liefst 52 procent. Twee op de drie genoteerde bedrijven gunnen hun aandeelhouder dit jaar een uitkering in de vorm van een dividend of een kapitaalvermindering.

In deze studie concentreren we ons op de families en de ondernemers die het meest profiteren van de couponuitkeringen. We proberen te achterhalen welke personen schuilgaan achter de vele stichtingen en controlevehikels. Wie weet bijvoorbeeld dat het vehikel van Ter Beke-topman Luc De Bruyckere (dit jaar goed voor 230.000 euro aan coupons) genoemd is naar de Romeinse filosoof Seneca? Of dat Het Torentje (goed voor ruim 700.000 euro aan dividenden van Retail Estates) de ultieme controlemaatschappij is van de familieaandeelhouders van Ackermans & van Haaren (AvH)? De naam verwijst naar het bovenste deel van de hoofdzetel van AvH aan de Begijnenvest in Antwerpen, tevens het symbool van de groep. Vermits vennootschappen geen roerende voorheffing betalen, telden we alle brutodividenden op.

Vette bierdividenden

De Belgische familieaandeelhouders van de biergigant AB InBev spannen de kroon. De families de Mévius, Van Damme en de Spoelberch (eerste plaats in de top 45 van de families en ondernemers die meer dan 1 miljoen euro aan dividenden ontvangen) zien hun bankrekening met 185 miljoen euro gespekt. Ze strijken zowat een derde meer op dan de Braziliaanse mede-eigenaars (plaats 2).

Het verschil was sinds de fusie met het Braziliaanse Ambev evenwel nooit zo klein. Want hoewel de Belgen en de Brazilianen de controle over de groep verdelen, hebben de Belgen altijd meer aandelen gehad. Toen De Tijd deze studie vier jaar geleden deed, inden de Belgen nog ruim 80 procent meer dividenden dan de Brazilianen. De verkleining van de kloof illustreert de verkoopdruk vanuit Belgische hoek. Het strafste voorbeeld is Rayvax. Dat vehikel van de Mévius bouwde zijn positie in AB InBev af van 13,7 miljoen aandelen tot welgeteld… tien stuks.

De beursgenoteerde brouwers zijn overigens tuk op dividenden. De familie Moortgat (22) int dit jaar 4,5 miljoen euro aan Duvel-Moortgat-coupons, terwijl de familie Van der Kelen (53) de verkoop van Haacht-pils verzilverd ziet met circa 750.000 euro aan dividenden van Co.Br.Ha. Met de vierde brouwersfamilie, Relecom/Bordot van Unibra, gaat het minder goed. Wegens verliezen keert de brouwer met activiteiten in Afrika geen dividenden uit.

Solvay-Janssen-Boël

Ter vergelijking mogen de nazaten van Ernest Solvay (3) met 120 miljoen euro aan couponnetjes zeker niet klagen. Dat bedrag is een ruwe schatting, want de zowat 4.000 afstammelingen vallen door het net van de officiële participatiemeldingen. Tubize-voorzitter Daniël Janssen verklaarde op 23 maart 2005 in de zakenkrant L’Echo dat de familie tussen 27 en 28 procent van de Solvay-aandelen bezit. Een preciezere schatting is dat 80 procent van de aandelen van het controlevehikel Solvac eveneens bij de familie zit. Alle aandelen van Solvac zijn immers op naam. Gedurende zo’n 20 jaar bleef elke aandeelhouder van Solvac anoniem tot ene Patrick Solvay in mei 2008 in de participatiemeldingen opdook met een belang van 5,27 procent. Hij int dit jaar 3,5 miljoen euro aan Solvac-dividenden. De overgrootvader van Patrick, Charles Solvay, was de broer van Ernest. Patrick Solvay, vooral bekend als de stichter-voorzitter van de Waals-Brabantse golfclub Hulencourt, kocht geen aandelen bij. Hij erfde de aandelen van zijn moeder en overschreed zo de drempel van 5 procent.

De familie Solvay is volledig verweven met de bankiersfamilie Janssen sinds Emmanuel Janssen, de grootvader van Daniël, een kleindochter van Ernest Solvay (Paule) strikte voor een huwelijk. Het is deze Janssen die zich in 1928 op de farmacie wierp met de oprichting van UCB. De coupons van Tubize, het controlevehikel boven de biofarmagroep UCB, alleen al maakt de familie Janssen (14) dit jaar 11 miljoen euro rijker, exclusief een onbekend aantal Solvay- en Solvac-dividenden. Wie de aandeelhoudersstructuur van Tubize bekijkt, heeft niet meteen door dat de familie wel degelijk 54 procent van de groep in handen heeft. Zo heeft gravin Diego du Monceau de Bergendal, goed voor een belang van 9 procent, de naam van haar echtgenoot overgenomen. Ze heet eigenlijk Evelyn Janssen en is een nicht van Daniël.

Ook de familie Boël is innig verbonden met de Solvays en de Janssens, sinds René Boël, de kleinzoon van staalbaron Gustave Boël, een andere kleindochter van Ernest (Yvonne) huwde. Hun zoon, Yves Boël, is de voorzitter van de holding Sofina. De Boëls (9) ontvangen dit jaar 26 miljoen euro dividenden van de holdings Henex en Sofina. Dat gebeurt via drie vennootschappen: Union Financière Boël, Société de Participations Industrielles en de vastgoedgroep Samic. De voorbije jaren heeft de familie Boël haar greep op Henex en Sofina versterkt door aandelen bij te kopen. Dat voedt de speculatie op een fusie van beide holdings.

Een van de belangrijkste langetermijnbeleggingen van Sofina is Colruyt. Beide families werken trouwens samen in durfkapitaal. Na AB InBev en Solvay is Colruyt het gulst voor de gelijknamige familie. Zij ontvangt 63 miljoen euro aan brutodividenden, goed voor een vierde stek in de top 45. Dan moet de veel grotere familie Delhaize (32 miljoen, goed voor plaats 8) het met de helft minder doen. Net als voor Solvay hebben we voor Delhaize geen officiële cijfers voorhanden. Geen enkele individuele aandeelhouder van Delhaize bezit meer dan de kennisgevingsdrempel van 3 procent. De hele familie samen zou aan zowat 20 procent zitten.

Frere-Desmarais

GBL en NPM, de twee holdings van de Waalse miljardair Albert Frère, keren dit jaar samen een klein half miljard euro uit. Daarvan komt amper 46,5 miljoen euro, minder dan 10 procent, op de rekening van de familie Frère-Bourgeois (5) zelf. Dat illustreert nog eens hoe de gewiekste zakenman met relatief weinig aandelen toch veel macht heeft dankzij een cascade van holdings. Frère-Bourgeois haalt 90 procent van zijn dividendinkomen van NPM. De overige 10 procent zijn GBL-dividenden die via de Zwitserse holding Pargesa en de Nederlandse holding Parjointco uiteindelijk bij Agesca belanden. In Agesca heeft Frère-Bourgeois slechts een belang van 10,5 procent. NPM bezit de overige Agesca-aandelen.

De Canadese zakenpartner van Frère, Paul Desmarais (6), int al zijn Belgische dividenden via GBL, want hij bezit de andere helft van Parjointco. Desmarais ontving daardoor 62,5 miljoen Zwitserse frank (45 miljoen euro) aan Pargesa-dividenden (gerecycleerde GBL-couponnetjes dus) en profiteerde bijgevolg optimaal van de hausse van de Zwitserse frank in deze woelige beurstijden.

De rederijfamilie Saverys (7) moet het dit jaar stellen met 33,6 miljoen euro. Dat is driekwart minder dan in 2006, toen zij dit klassement nog aanvoerde. De conjunctuurcrisis had een grote weerslag op de drie beursgenoteerde Saverys-rederijen. De 3,2 miljoen euro die Nicolas Saverys ontvangt aan Exmar-couponnetjes, is dan ook nog eens erg relatief. Hij pompte in december vorig jaar 50 miljoen euro in de gasrederij naar aanleiding van de kapitaalverhoging bij Exmar. Ook voor de familie Sioen (45) zijn het magere tijden. Dit jaar strijkt ze met 1 miljoen euro drie keer minder op dan in 2006.

Coming man coucke

Marc Coucke (17) is de coming man. Met 7,1 miljoen euro aan dividenden van Omega Pharma en Arseus casht hij dit jaar drie keer meer dan in 2006. Verder zien we ook bij de families Bert (Kinepolis, 33), Boone-Stevens (Lotus-Bakeries, 26) en Tony De Pauw (WDP, 13) minstens een verdubbeling van het dividend.

De familie Tony De Pauw, de hoofdaandeelhouder van WDP, trekt in de vastgoedsector de meeste dividenden naar zich toe. De wet op de vastgoedbevak laat de groep toe winsten te realiseren die niet onderhevig zijn aan vennootschapsbelasting. Het succes van WDP moedigde een andere tak van de familie, rond Dirk De Pauw (een neef van Tony), aan met Montea een gelijkaardig initiatief op te starten. Deze De Pauws zijn al meteen goed voor een 34ste plaats.

Slechts één familieaandeelhouder wordt dit jaar rijker via een kapitaalvermindering. De families rond de Systemat-stichters Jean-Claude Logé en Bernard Lescot (28) zien hun spaarboekje 2,8 miljoen euro aandikken. Dat Systemat vorig jaar een verlies slikte, vormde geen beletsel voor de uitkering. Ook Sioen gunde aandeelhouders een uitkering uit na een verliesjaar, zij het in de vorm van een dividend. Wie tuk is op dividenden, heeft bij familiebedrijven een streepje voor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud