Brugge en Oostende geven te veel geld uit

foto Wim Robberechts ©Photo News

De centrumsteden Brugge en Oostende hebben hogere uitgaven en meer personeel dan vergelijkbare besturen. Dat blijkt uit een studie van het consultancybedrijf AkronAcademy.

De financiën van lokale besturen vergelijken is een hachelijke zaak. De uitgaven per inwoner van de gewone dienst van steden en gemeenten verschillen sterk, maar de unieke situatie van elke gemeente maakt het moeilijk om die verschillen te verklaren. Eerdere studies kijken vooral naar de grootte van een gemeente of de centrumfunctie. Het consultancybedrijf AkronAcademy stelt nu een nieuwe methode voor om inzicht te bieden waarom een gemeente al dan niet hogere uitgaven per inwoner vertoont.

We moeten vooral kijken naar de ruimtelijke structuur van een stad of gemeente, zegt AkronAcademy. Hoe groter de totale oppervlakte van openbare gebouwen, gebouwen en terreinen van openbaar nut en de oppervlakte voor handelsactiviteiten en industrie, hoe hoger de uitgaven per inwoner. De gemeente moet immers meer vergunningen afleveren, heeft meer onderhoudskosten en heeft meer personeel nodig.

Maar een aantal steden en gemeenten spenderen zelfs na die correctie veel meer dan nodig, blijkt uit de studie. Bij de centrumsteden gaat het onder meer om Oostende en Brugge. De uitgaven per inwoner liggen in die steden gemiddeld 391 euro hoger en het aantal medewerkers per inwoner ligt aanzienlijk hoger dan verwacht. Andere gemeenten die meer uitgaven per inwoner zijn Mortsel, Veurne, Mol, Machelen, Koksijde en Bever.

AkronAcademy hield bij zijn vergelijking niet alleen rekening met de ruimtelijke samenstelling en de structuur, maar ook met de invloed van centrumfuncties. Met andere factoren zoals vergrijzing of toeristische aantrekkingskracht werd geen rekening gehouden.

Bij sommige lokale besturen liggen de uitgaven per inwoner opvallend lager dan verwacht. Het gaat om Zulte, Waregem, Ieper, Herzele, Heist op den Berg, Dentergem en Bredene. 'Een mogelijke verklaring is een efficiëntere besteding van middelen en personeel in vergelijking met andere gemeenten.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud