opmerkelijk

Broers Lutgen kampen om burgemeesterssjerp in Bastenaken

Jean-Pierre Lutgen is vooral bekend als CEO van het horlogebedrijf Ice-Watch. ©ANTHONY DEHEZ/BELGA

De 'Ice-Watch'-ondernemer Jean-Pierre Lutgen neemt het met de lijst Citoyens Positifs op tegen het cdH van zijn broer Benoît.

Bastenaken wordt bij de stembusgang op 14 oktober het toneel van een ongewone strijd om het burgemeesterschap. Benoît Lutgen probeert er als hoofd van de 'Lijst van de burgemeester - cdH' een tweede mandaat als burgervader in de wacht te slepen. Daarbij krijgt hij concurrentie van de nieuwe lijst Citoyens Positifs of C+, waarop zijn broer Jean-Pierre prijkt. Dat die zou opkomen, hing al enkele dagen in de lucht en hij bevestigde het dinsdag formeel.

De broederstrijd krijgt een extra dimensie omdat de twee Lutgens nationaal en internationaal bekend zijn. Benoît is ook voorzitter van de Franstalige christendemocraten van het cdH, terwijl Jean-Pierre de CEO is van de bekende horlogemaker Ice-Watch.

Bovendien is de ondernemer geen onbesproken figuur. Jean-Pierre Lutgen en zijn bedrijf werden in juli verwezen naar de correctionele rechtbank wegens een stedenbouwkundig dossier rond de zetel van Ice-Watch in Bastenaken. De man wordt ook geviseerd wegens het hard aanpakken van een ambtenaar. 

'Niet erg aangenaam'

Citoyens Positifs is een gezamenlijke lijst van alle partijen die het cdH van het burgemeesterschap willen houden: de MR, de PS, Ecolo en DéFI. Bij de jongste lokale verkiezingen in 2012 haalde cdH een ruime meerderheid, met 65,3 procent van de stemmen. De partij deed er toen 9 procentpunten bij tegenover de voorgaande verkiezingen. Liefst 47,6 procent van de kiezers in Bastenaken stemde op Lutgen zelf.

Volgens de Waalse regels kan slechts een van beide broers zitting hebben in de gemeenteraad: de kandidaat op de lijst die de verkiezingen wint en het grootste aantal zetels binnenhaalt. Benoît Lutgen zei op de radio al dat de kandidatuur van zijn broer 'op menselijk vlak niet erg aangenaam is'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie