nieuwsanalyse

Groen houdt deur dicht voor De Wever in Antwerpen

Antwerps kopstuk Wouter Van Besien wil wel luisteren naar Bart De Wever, maar sluit een samenwerking met de N-VA uit. ©BELGA

Groen gaat met de N-VA praten, maar wil niet samen besturen. De groenen hebben met het oog op de verkiezingen in 2019 weinig te winnen bij een Antwerps avontuur met De Wever.

N-VA-voorzitter Bart De Wever kan met zijn huidige coalitiepartners Open VLD en CD&V verder besturen, maar heeft met 28 van de 55 zetels maar één zetel op overschot. 'Dat is niet evident voor een grote stad die een stabiel bestuur nodig heeft', vindt De Wever. Daarom reikt hij de hand naar Groen. Dat is met 18,4 procent de op één na grootste partij in Antwerpen en de winnaar van de verkiezingen. 

'Je moet de democratie respecteren', aldus De Wever. 'Er zijn partijen die gewonnen hebben, dan moet je met hen praten. Ze hebben ook een aantal thema's, zoals levenskwaliteit, die leven bij de bevolking en waar ik ook niet tegen ben. Dat is hun troef.' 

We zullen luisteren naar wat hij precies te zeggen heeft, maar we zijn geen kandidaat om met de N-VA mee te besturen.
Wouter Van Besien
Lijsttrekker Groen Antwerpen

Maar Groen houdt voorlopig de deur dicht. Kopstuk Wouter Van Besien wil luisteren naar De Wever, maar is geen kandidaat om met de N-VA in het bestuur te gaan. 'Bart De Wever komt na zes jaar eindelijk uit de loopgraven', zegt Van Besien. 'Dat is een goede zaak voor Antwerpen. We zullen luisteren naar wat hij precies te zeggen heeft, maar we zijn geen kandidaat om met de N-VA mee te besturen.'

Veto

Groen had op voorhand al een duidelijk veto tegen samenwerking met de N-VA gesteld. 'Sommigen beweren dat ik op 15 oktober mijn bocht zal nemen, maar ik ben dat niet van plan', zei Van Besien een dag voor de verkiezingen nog in Het Laatste Nieuws. 'Wij met de N-VA: dat gaat niet gebeuren. Ik ben heel duidelijk tegenover de kiezer.'

Volgens de groenen is de uitgereikte hand van De Wever eerder voor de galerij. Ze wijzen er ook op dat hun maatschappijvisies zo ver uit elkaar liggen dat een vergelijk moeilijk is. 'Alleen al de uitspraak van De Wever gisteren dat zijn partijgenoten ''zijn schild en zijn vrienden'' zijn, toont aan hoe ver de visie van De Wever van ons verwijderd is.'

'Groenste zondag'

Groen had de lat voor de gemeenteraadsverkiezingen hoog gelegd door luidop van een 'groene zondag' te dromen. Heel wat thema's die in de campagne centraal stonden, zoals autovrije stadscentra en luchtkwaliteit, behoren tot de corebusiness van Groen. 

Dit was de groenste zondag ooit.
Meyrem Almaci
Voorzitter Groen

'Het was niet alleen een groene zondag, het was de groenste zondag ooit', zo klopte Almaci zich zondagavond op de borst. De groenen hebben in heel Vlaanderen zo'n 500 gemeenteraadsleden, benadrukt de partij.

Vooral in Brussel scoort de partij opvallend goed. Ze wordt er zelfs de grootste Nederlandstalige partij. Ook in Vlaanderen wint Groen en in Gent en Mechelen stijgt haar gewicht binnen de kartels met sp.a en Open VLD. Groen speelt in Oostende en Gent bovendien een cruciale rol bij de coalitievorming.

Bij de provincieraadsverkiezingen stak Groen bovendien sp.a voorbij als grootste linkse partij. Met 13,2 procent van de stemmen wordt ze na N-VA, CD&V en Open VLD de vierde partij in Vlaanderen.

Maar de groenen slagen er nergens in om op eigen kracht de grootste te worden. Hoewel Van Besien in Antwerpen een goede score haalt en een hoog aantal voorkeurstemmen haalt, kan hij de macht van De Wever niet breken. De groenen hoopten nochtans een progressieve coalitie op poten te zetten. 

Oppositie

Besturen met de N-VA in Antwerpen ligt voor Groen dan ook strategisch moeilijk. Door met de N-VA in zee te gaan, dreigt Groen zichzelf pijn te doen in de aanloop naar de Vlaamse en federale verkiezingen van mei 2019.

De groenen voeren oppositie tegen de centrum-rechtse regeringen met de slogan 'Het kan anders'. Door in de grootste stad van Vlaanderen met de N-VA te besturen, dreigt de perceptie dat de postjes voor de groenen belangrijker zijn dan de inhoud. Bovendien heeft Van Besien zich zo uitdrukkelijk tegen een coalitie met De Wever uitgesproken dat een bocht na de stembusslag meteen als een vorm van kiezersbedrog zou worden afgeschilderd. 

De partij wil liever op het goede elan van zondag verder gaan richting mei 2019 in plaats van zich te moeten verdedigen voor een Antwerpse bestuursdeelname met de Vlaams-nationalisten.

In Gent bestaat ondertussen de kans dat Filip Watteeuw burgemeester wordt. Als Groen in Gent een progressieve coalitie op poten kan zetten, kan de partij het progressieve model van Gent en Mechelen afzetten tegen het centrumrechtse beleid van burgemeester De Wever in Antwerpen. Die tegenstelling tussen een links-progressief of een rechts-conservatief beleid zou Groen dan meteen als de inzet van de Vlaamse en federale verkiezingen naar voren kunnen schuiven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie