Kartel sp.a-groen splitst in Vilvoorde

©Photo News

In Vilvoorde blijft sp.a-politicus Hans Bonte burgemeester, maar zijn kartelpartner Groen kiest voor oppositie nadat was gebleken dat er voor de groenen geen schepenambt in zit.

De coalitievorming in Vilvoorde nam maandag een onverwachte wending, toen sp.a, Open VLD en CD&V bekendmaakten dat ze een bestuursakkoord hebben.

Eigenlijk had Bonte genoeg aan de liberalen om een meerderheid te vormen, maar hij neemt er de christendemocraten bij. Tegelijk gunt hij Groen, dat samen met sp.a in kartel opkwam, geen schepenambt.

De drie partijen kwamen overeen dat Bonte de komende zes jaar burgemeester blijft. Hij zal ook bevoegd zijn voor Integrale Veiligheid en Stadsontwikkeling. Naast het burgemeesterschap zijn nog drie schepenmandaten weggelegd voor de sp.a. Ook Open VLD mag drie schepenen leveren, CD&V krijgt er een.

In het persbericht luidt het dat Groen 'teleurgesteld is geen deel uit te maken van het schepencollege'. De partij kiest voor de oppositie.

Op de kartellijst haalde sp.a tien zetels in de gemeenteraad, Groen drie. De meerderheid van Bonte is door het vertrek van de groenen niet in gevaar.

Tijdens een interview in De Ochtend op Radio 1 zei nationaal Groen-voorzitter Meyrem Almaci maandag dat Hans Bonte zich weinig collegiaal opstelt en zich vergist van vijand. 'Hopelijk is dat niet de socialistische manier van werken', zei Almaci. 'Dit had ik echt niet verwacht van een andere progressieve politicus.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie