MR en Open VLD verliezen Brussel stad

De voormalige Brusselse schepenen Els Ampe en Alain Courtois, samen met premier Charles Michel en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. ©Photo News

De liberalen besturen niet langer mee in Brussel stad en Sint-Agatha-Berchem en verliezen de burgemeesterssjerps in Molenbeek, Koekelberg en Elsene.

In het Brussels gewest zijn de verkiezingen uitgedraaid op een overwinning voor Ecolo en de PTB en een verlies voor de MR. De PS, nochtans geplaagd door het daklozenschandaal Samusocial, houdt goed stand.

De stad Brussel krijgt in die nieuwe machtsverhoudingen een nieuwe meerderheid. De PS, Ecolo-Groen en Change.brussels van sp.a-politica Ans Persoons gaan samen de stad besturen, raakte zondagnacht bekend.

Samen hebben ze 27 van de 49 zetels. De PS van aftredend burgemeester Philippe Close bleef dicht bij haar score van 2012, ondanks de schandalen rond onder meer Samusocial. De partij verloor slechts één zetel (17). Ecolo-Groen won twee zetels (9).

Ans Persoons nam in de vorige legislatuur ontslag als Brussels schepen na het SamuSocial-schandaal. Ze haalde met haar eigen lijst Change.brussels één zetel.

MR

De Franstalige liberalen blijken de grote verliezer van de verkiezingen en zeker van de eerste coalitiegesprekken. Ze verliezen de burgemeesterssjerp in Elsene, Molenbeek en Koekelberg. Ze verdwijnen in Brussel en Sint-Agatha-Berchem naar de oppositie.

De MR levert alleen nog de burgemeester in Ukkel en Etterbeek. De partij bestuurt mee in Watermaal-Bosvoorde, Jette, Ganshoren, Vorst, Etterbeek en wellicht ook in Anderlecht. In elf van de negentien Brusselse gemeenten dreigt de oppositie.

Ecolo en PTB

De grote winnaar van de Brusselse verkiezingen is Ecolo. In Vorst grijpen de groenen de burgemeesterssjerp, in samenwerking met het cdH en - hier wél - MR. Ook in Elsene leveren de groenen de burgemeester.

Ook de PTB wint. De extreem-linkse partij kan in Molenbeek samen met de PS van Catherine Moureaux aan de macht komen.

Vlamingen scoren goed in Brussel

In Brusselse gemeenten zijn opvallend veel Vlamingen verkozen. Hun aantal stijgt van 78 naar 87.

Vooral Groen en de Nederlandstalige PVDA haalt meer zetels binnen in de Brusselse gemeenteraden. Opvallend is dat het N-VA er niet in slaagt door te breken in Brussel en maar één zetel extra binnen haalt.

Het Vlaams Belang verliest de enige zetel die het had, in de gemeenteraad van Anderlecht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie