PVDA bestuurt niet mee in Molenbeek

PS-lijsttrekster Catherine Moureaux ziet zowel Groen als de PVDA als coalitiepartner afhaken. ©BELGA

De extreemlinkse PVDA trekt zich terug uit de coalitieonderhandelingen in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek. 'Het vertrouwen is er niet', zegt lokaal PVDA-voorzitter Dirk De Block.

Sint-Jans-Molenbeek krijgt dan toch geen donkerrode meerderheid. PS-kopstuk Catherine Moureaux gaf de voorkeur aan een coalitie met Ecolo en PVDA, maar Ecolo kondigde woensdag plots aan niet meer mee te willen. Nu geeft ook de PVDA er de brui aan.

Vooral de voorstellen van de PVDA rond goed bestuur strooiden roet in het eten, zegt De Block. De PVDA legde onder meer een voorstel op tafel om het loon van de burgemeester en de schepenen te verlagen, maar daar had Moureaux geen oren naar, zegt De Block. 'We kregen daar geen serieus antwoord op. Integendeel: ik kreeg het etiket 'populist' opgeplakt. Dit alles toont aan dat de opening naar de PVDA nep is. Het vertrouwen is er gewoon niet.'

Minderheid

De PVDA geeft nog altijd de voorkeur aan een coalitie mét Ecolo en de PS, klinkt het, ook al is er zonder de groenen ook een meerderheid. 'Die coalitie laat evenwichten toe die een duo niet kan garanderen', klinkt het. 'De krachtverhouding zou te zeer in het nadeel van de PVDA zijn. De PS zou een volstrekte meerderheid in het college hebben gehad, waardoor ze haar punten hardhandig kon doorduwen. We hebben het van begin af aan gezegd: we willen geen PVDA-schepenen die een PS-beleid voeren.'

De PS van Catherine Moureaux, de dochter van oud-burgemeester Philippe Moureaux, was de grote winnaar van de verkiezingen in Molenbeek, samen met de PVDA, die van één zetel naar zeven zetels ging. EcoloSamen haalde drie zetels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie