Regeringsdeelname levert MR geen winst op

Charles Michel: 'We moeten ons beleid op thema's als klimaat, voedselveiligheid en de energiezekerheid beter uitleggen.' ©BELGA

Hoewel de MR achteruitboert, claimt premier Charles Michel uitstekende verkiezingsresultaten voor zijn partij in Wallonië en Brussel.

De MR wordt in het zuiden van het land in het kamp van de grote verliezer gezet. Maar volgens premier Charles Michel en MR-voorzitter Olivier Chastel is er geen sprake van een nederlaag. 'Nooit was het verschil tussen de PS en de MR zo klein. Beide partijen liggen nek-aan-nek. Het toont hoe solide de MR is, in tijden waarin de traditionele partijen het overal moeilijk hebben', aldus Michel. 

Dit resultaat toont hoe solide de MR is, in tijden dat de traditionele partijen het overal moeilijk hebben.
Charles Michel
Premier

'We hebben in Wallonië 95 burgemeesters, één meer dan in 2012, en 66 volstrekte meerderheden. Ook dat zijn er negen meer dan zes jaar geleden. In Brussel behouden we drie burgemeesters. De MR stabiliseert het aantal verkozenen in de hoofdstad, maar kan dat niet verzilveren in coalities. Ecolo doet het erg goed en de PS koos ervoor ons uit een aantal meerderheden te sjotten', luidt het bij voorzitter Chastel. Diens MR in thuisstad Charleroi, waar Chastel lijstduwer was, verloor de verkiezingen. Het resultaat in Michels thuisbasis Waver, waar de premier niet op de liberale lijst stond, was evenmin om over naar huis te schrijven.

Kanseliersbonus

Michel en Chastel hadden in realiteit op veel meer gehoopt. Michel en zijn MR hoopten bij de gemeenteraadsverkiezingen een kanseliersbonus te verzilveren. De ambitie was in Wallonië door te stoten richting 30 procent, een doelwit waar de Franstalige liberalen ver naast schieten. Bij extrapolatie van de verkiezingsresultaten strandt de MR in Wallonië op 24 procent, tegenover 25,8 bij de nationale verkiezingen in 2014.

In Wallonië blijft de PS de grootste, met ongeveer een kwart van de stemmen. Terwijl de MR-top pocht over het kleinste verschil ooit, was de MR onder voorzitter Didier Reynders in 2007 de grootste partij van Wallonië. In 2009 was de partij ook de grootste in Brussel. Bovendien blijft de PS, ondanks een zware nederlaag, in de belangrijkste steden Charleroi, Bergen en Luik aan zet. 

Bij de provincieverkiezingen gaat de MR in alle provincies, behalve Luxemburg, met meer dan 4 procent achteruit. Het enige positieve voor de MR is dat de PS het nog slechter doet. In Wallonië is het partijlandschap verder versplinterd, door partijen als Ecolo en de communistische PTB die knagen aan de dominantie van 'trado's' PS en MR. Tegelijk viel de score van de kleinere traditionele partijen Défi en cdH tegen.

Nog slechter dan in Wallonië is de score in Brussel. De partij verliest de sjerp in Elsene, Molenbeek en Koekelberg. Het pijnlijkst is dat de MR in het kroonjuweel van het Brussels Gewest, Brussel-stad, door burgemeester Philippe Close (PS) naar de oppositiebanken verwezen wordt.

Oppositie

Op heel wat plekken, in Wallonië en Brussel, probeert de PS de liberalen in de oppositie te duwen. Kingmaker is Ecolo, dat in een pak coalities inbreekt en nu al een tiental burgemeesters heeft in Franstalig België. De MR heeft in Brussel nog een drietal burgemeesters. In Ukkel, de thuisbasis van kopstuk Didier Reynders, behoudt de MR zijn meerderheid in coalitie met Ecolo. Maar de partij krijgt er een zware electorale optater, net als in Koekelberg, waar Kamerlid Philippe Pivin tegen een zware nederlaag aanloopt. De oppositie dreigt in meer dan de helft van de Brusselse gemeenten.

24
Resultaat
De MR strandt in Wallonië op 24 procent van de stemmen. PS blijft de grootste met een kwart van de stemmen.

Met het oog op de verkiezingen in 2019 heeft de MR werk aan de winkel. Bij simulatie van de score op basis van de gemeenteraadsverkiezingen heeft de Zweedse coalitie federaal geen meerderheid meer. Langs Vlaamse zijde is de meerderheid er wel nog, maar door het verlies van de MR (drie zetels) is er een nipte minderheid van 73 zetels.

Michel waarschuwt voor de opmars van 'de linksextremisten van de PTB'. Hij wil wel rekening houden met de goede score van Ecolo. 'De MR moet beter het beleid uitleggen over thema's als klimaatopwarming, voedselveiligheid en energie', besluit de premier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie