Strijd tussen Watteeuw en De Clercq om sjerp in Gent

Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq claimt de sjerp in Gent. ©BELGA

Zowel Groen als Open VLD claimt de burgemeesterssjerp in Gent.

In Gent zijn intussen alle bureaus geteld. Intussen is duidelijk dat er niet zo veel coalities mogelijk zijn. De voortzetting van de huidige paars-groene coalitie is een optie. Maar zowel het kartel als Mathias De Clercq (Open VLD) claimt de burgemeesterssjerp. Dat maakt het moeilijk.

Beiden zeggen daar recht op te hebben. Het kartel omdat het de grootste politieke formatie is, De Clercq omdat hij de meeste voorkeurstemmen heeft.

Intussen is een spelletje stratego bezig. De sp.a heeft de burgemeesterssjerp aangeboden aan Groen. Op die manier probeert de sp.a te vermijden dat het kartel uit elkaar wordt gespeeld. Groen heeft dat aanbod aanvaard, omdat de partij duidelijk groter is dan de sp.a. Van de 21 zetels van het kartel levert Groen er 14. Groen is bereid 'verantwoordelijkheid te nemen'. Een mogelijkheid is dat Filip Watteeuw burgemeester wordt. Hij werd vanop de vijfde plaats verkozen met ruim 13.000 voorkeurstemmen. Intussen heeft Groen ook al aangekondigd dat het de onderhandelingen zal leiden.

Maar intussen hebben Open VLD en CD&V een tegenzet gedaan. In een persbericht kondigen ze aan dat ze zich vastklikken aan elkaar en dat ze samen een coalitie willen bouwen, met De Clercq als burgemeester. Beide partijen samen hebben evenwel 8 zetels te kort om een meerderheid te vormen. De zet wordt gezien als een poging om Groen los te weken van het kartel. De sp.a heeft onvoldoende zetels om te depanneren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie