Van Quickenborne verder met sp.a en N-VA in Kortrijk

Vincent Van Quickenborne: 'Never change a winning team.' ©BELGA

In Kortrijk heeft Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een akkoord om zijn huidige coalitie met de sp.a en de N-VA voort te zetten.

Het duurde langer dan gedacht, maar na zijn riante verkiezingsoverwinning heeft Open VLD-burgemeester Vincent Van Quickenborne een akkoord om met dezelfde ploeg door te gaan. 'Never change a winning team', klinkt het.

Met zijn Team Burgemeester haalde Van Quickenborne zondag in Kortrijk 15 van de 41 zetels binnen, waardoor hij ongenaakbaar de burgemeesterssjerp kon claimen. In principe had hij aan de zes zetels van de sp.a genoeg om een nipte meerderheid te vormen, maar met de vier zetels van de N-VA erbij is er wat meer marge.

Ik heb alle partijen gezien, maar er zijn drie partijen die een programma hebben dat het meest uitgebreid is en ambitie toont.
Vincent Van Quickenborne
burgemeester Kortrijk (Open VLD)

'Ik heb alle partijen gezien, maar er zijn drie partijen die een programma hebben dat het meest uitgebreid is en ambitie toont. Het is een keuze voor Kortrijk, niet tegen iets of iemand', zei Van Quickenborne op een persconferentie. 

Koppeling aan Gent en Oostende?

Omdat de N-VA in Kortrijk ten opzichte van 2012 drie zetels verloor, was er even sprake van dat de Vlaams-nationalisten uit de coalitie zouden verdwijnen. Groen haalde vier zetels binnen, waardoor ook een paars-groene coalitie tot de mogelijkheden behoorde.

Eerder op de dag circuleerden geruchten dat de coalitievorming op zich liet wachten omdat ze aan die van Gent en Oostende gekoppeld zou zijn. Groen zou dan mogen toetreden tot het Kortrijkse bestuur in ruil voor toegevingen in Gent en Oostende. 

Volgens Van Quickenborne was er nooit sprake van een dergelijke koppeling. Dat het even duurde, had ermee te maken dat Van Quickenborne bij zijn tweede burgemeesterstermijn meteen een inhoudelijk tienpuntenplan voor Kortrijk wilde voorleggen.

CD&V, Vlaams Belang en Groen belanden opnieuw in de oppositie. Van Quickenborne zorgde zes jaar geleden voor de verrassing van de verkiezingsavond. Hoewel CD&V toen de grootste partij was, ontfutselde Van Quickenborne de sjerp van Stefaan De Clerck (CD&V) door een coalitie te sluiten met de sp.a en de N-VA. Ondertussen zijn de Kortrijkse machtsverhoudingen gekanteld en is CD&V 8 van zijn 15 zetels kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie