Vlaams Belang wil 'Vlaanderen weer van ons' maken

Vlaanderen weer van ons. Dat is de slogan van de precampagne van het Vlaams Belang, die voorzittter Tom Van Grieken zopas voorstelde. ©BELGA

'Vlaanderen weer van ons maken.' Dat is de slogan in de precampagne van Vlaams Belang in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De partij wil gemeenten de mogelijkheid geven een inschrijvingsstop in te voeren en pleit voor een vreemdelingentaks en minder moskeeën.

Vlaams Belang blijft zich profileren rond 'vreemdelingen'. Er wordt een twaalfpuntenprogramma voor de lokale besturen vooropgesteld, wat doet denken aan het (afgevoerde) zeventigpuntenprogramma, waarmee het Vlaams Blok jaren geleden aan zijn politieke opmars begon.

Door het hardst te roepen, probeert het Vlaams Belang uit de schaduw te treden van de N-VA van Bart De Wever. Met de harde aanpak van Theo Francken op asiel en migratie scoort de N-VA bij de kiezers die voordien bij het Vlaams Belang zaten.

Het Vlaams Belang laat geen kans onbenut om het beleid van de N-VA af te kraken. 'Deze regering haalt nul op het rekest op alles wat ze beloofd heeft', zei partijvoorzitter Tom Van Grieken woensdag op de voorstelling van de precampagne.

Vlaanderen 'blijft de melkkoe' en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) faalt in zijn migratiebeleid, aldus Van Grieken. 'Ook communautair is er niets bereikt, zie maar naar de fusie van de Brusselse politiezones, een eis van alle Vlaamse partijen', voegde hij eraan toe.

Immigratiestop

Zelf wil Vlaams Belang een immigratiestop en de terugkeer van illegale en criminele vreemdelingen. 'Vreemdelingen die zich in Vlaanderen vestigen, moeten zich aan onze manier van leven aanpassen en niet omgekeerd'. Van Grieken verwees daarbij naar het homokoppel dat onlangs in Brussel werd in elkaar geslagen werd.

Solidariteit moet in de eerste plaats ten goede komen aan de eigen mensen, luidt het nog. Om een stevige Vlaamse sociale zekerheid te kunnen financieren moet een einde komen aan 'het vullen van de bodemloze puntten van Wallonië' en het spelen van 'het OCMW voor de hele wereld'.

Gemeenten moeten wettelijk het recht krijgen een inschrijvingsstop in te voeren. Voorts wordt gepleit voor het invoeren van een vreemdelingentaks, het ontwikkelen van een terugkeerbeleid, het verzet tegen asielcentra of lokale opvanginitiatieven en moskeeën.

Gemeenten moeten ook restrictief omspringen met het verlenen van steun, illegalen actief opsporen, strenge woonstcontroles organiseren, vasthouden aan het gebruik van het Nederlands, geen aanpassingen tolereren aan 'onze' normen in het gemeentelijk onderwijs en een sociaal huisvestingsbeleid op maat van het 'eigen volk' uitbouwen.

En er moet een hoofddoekverbod in scholen en gemeentelijke instellingen komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect