Belgische muziekspeler neemt het op tegen de smartphone: Kijk mama, zonder schermpje!

©Jooki

De Brusselse startup MuuseLabs ontwikkelde met hulp van een Kickstartercampagne een slimme jukebox voor de allerkleinsten: de Jooki.

U en ik zetten vroeger een elpee of cassettebandje op, maar tegenwoordig luisteren kinderen het vaakst naar muziek via een smartphone of tablet en een app als YouTube. “Het resultaat: jij bent je telefoon voor een tijd kwijt, en de kinderen verdwijnen wéér achter een scherm. Dat kan toch niet de bedoeling zijn”, stelt Theodore Marescaux, CEO van de Brussel gevestigde startup MuuseLabs. “Daarom hebben we Jooki ontwikkeld, een toestel waarmee we de face-to-face communicatie binnen het gezin weer willen herstellen. Muziek leent zich daar uitstekend voor.”

Kinderlijk eenvoudig

Wat meteen opvalt aan deze fleurige muziekspeler is het ontbreken van een beeldschermpje. Daardoor zou je denken dat de Jooki veel lastiger te bedienen is dan een gewone mp3-speler. Het tegendeel is echter waar: de bediening is kinderlijk eenvoudig (geschikt vanaf 3 jaar zelfs) en bovendien wordt er nauwelijks aan functionaliteit ingeboet.

Het geheim zit ’m in de vijf vrolijke figuurtjes die de Jooki vergezellen. Via de bijbehorende app (of een webinterface) kan u ze ‘voorprogrammeren’ met een internetradiostation of met de favoriete afspeellijsten en albums van uw kroost. De nummers die u aan een poppetje koppelt worden via het draadloze wifi-netwerk naar de Jooki gekopieerd. Om de muziek af te spelen hoeft het kind daarna enkel even het juiste figuurtje op het toestel te plaatsen. Dankzij de ingebakken NFC-tags (Near Field Communication) weet de muziekspeler onmiddellijk om welk personage het gaat, bijvoorbeeld het vosje met MNM of de ridder met het nieuwste album van K3. Met de weinige knoppen op de Jooki skipt zoon- of dochterlief eenvoudig naar een ander nummer of past het kind het volume aan. Streamingmuziekdiensten worden op dit moment nog niet ondersteund, maar daar komt volgens de ontwikkelaar begin 2018 al verandering in.

Zenders zoeken

De Jooki kan overweg alle gangbare muziekformaten, zoals mp3, aac en zelfs flac (een ‘lossless’ codec waarbij het geluid wordt gecomprimeerd zonder enig kwaliteitsverlies). U uploadt de liedjes via de smartphone-app of – als de songs op uw computer staan – het My Jooki-webportaal. Overigens kregen we het via de iOS-app niét voor elkaar om tracks naar de muziekspeler door te seinen. Met de Android-app lukte dat wel meteen, net als via de webinterface.

©Jooki

Liedjes uploaden stelt weinig voor, maar een internetradiostation toevoegen blijkt wat meer werk. Wanneer u tussen de pakweg 25 door MuuseLabs voorgeselecteerde zenders uw gading niet vindt, en die kans is groot, moet u zelf extra stations invoeren. Veel andere muzieksystemen maken daarvoor gebruik van de database van TuneIn die ruim 100.000 zenders omvat. U kan dan gewoon zoeken op trefwoord en uw favoriete radiostations pijlsnel ‘programmeren’. In de Jooki-software ontbreekt zo’n handige database en zit er niks anders op dan de stream-URL’s van de zenders handmatig toe te voegen, door ze ergens te kopiëren en te plakken. Dat vergt wel wat zoekwerk en kennis van zaken, al bestaan er gelukkig wel websites waar de streaminglinks overzichtelijk worden opgelijst (zoals deze pagina met de VRT-zenders). Niettemin, integratie van TuneIn, of een alternatief, zou in een volgende versie van de app zeer welkom zijn.

Volumebegrenzing

Lovend zijn we dan weer over de geluidskwaliteit van de Jooki. De klank is bijzonder goed en het volume (hij gaat best hard) kan via de bijbehorende app worden begrensd. U kan overigens ook muziek afspelen zonder de poppetjes, direct vanuit de app.

©Jooki

Andere noemenswaardige kenmerken zijn de oplaadbare accu die het tot wel acht uur uitzingt, de vliegtuigmodus (er is een hoofdtelefoonaansluiting) waarbij de wifi-functie wordt uitgeschakeld en de zeer degelijke bouwkwaliteit: het toestel is zelfs spatwaterdicht. En zit het geheugen van de Jooki op een bepaald moment vol, dan kan u de capaciteit eenvoudig uitbreiden via een microSD-kaartje.

De Jooki verwisselt voor € 199 van eigenaar en wordt geleverd met vijf figuurtje en een USB-oplaadkabel.

Ons verdict

Een uitstekend middel om de ‘schermtijd’ van kinderen aan banden te leggen.

De geluidskwaliteit is van een hoog niveau, net als de bouwkwaliteit.

Gebruiksgemak. De draadloze speaker laat zich kinderlijk eenvoudig bedienen.

Streamingmuziekdiensten zijn nu nog niet aanwezig, maar worden volgens de fabrikant binnen afzienbare tijd toegevoegd.

Traag opstarten. Na het inschakelen duurt het best lang (soms wel een halve minuut) voordat de Jooki klaar is om muziek af te spelen.

Het toevoegen van nieuwe internetradiostations verloopt wat omslachtig. De app kan sowieso nog wel wat beter: bepaalde tekst verschijnt maar half in beeld en in de iOS-versie kregen we de uploadfunctie niet aan de praat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud