De computermuis die uw spieren spaart

©Logitech

Veel RSI-klachten aan pols, elleboog en schouder worden veroorzaakt door de computermuis. De MX Ergo van Logitech probeert het leed wat te verzachten.

Repetitive Strain Injury (RSI) is de verzamelnaam voor allerlei klachten die te maken hebben met het eindeloos herhalen van dezelfde bewegingen. Een ‘goed’ voorbeeld daarvan zijn de acties die u elke dag weer uitvoert met uw muis. De nieuwe Logitech MX Ergo (€ 109) zorgt volgens de fabrikant voor zo’n 20 procent minder spierbelasting en veel meer gebruikscomfort. In plaats van met het hele apparaatje op en neer te bewegen bedient u de aanwijzer via de trackball onder uw duim. Dat is even wennen (in het begin heeft u gegarandeerd de neiging om het gadget als een klassieke muis te gebruiken), maar na enkele dagen bent u er helemaal mee weg.

Over het ontwerp en de gebruikte materialen is duidelijk goed nagedacht, want de MX Ergo ligt erg prettig in de hand. Natuurlijk wordt die ergonomie voor een deel bepaald door de vorm van uw eigen hand. Probeer deze trackball dus eerst even te ‘passen’ voordat u tot een eventuele aankoop overgaat. Hou er ook rekening mee dat het toestel niet geschikt is voor linkshandigen. Het feit dat u de MX Ergo via een magnetisch scharniersysteem tot 20 graden kan kantelen, voor een meer natuurlijke werkhouding, verandert daar niets aan.

Twee computers tegelijk

©Logitech

De draadloze MX Ergo laat zich op twee manieren aan uw Windows-pc of Mac koppelen: via een klassieke bluetooth-verbinding of met behulp van de meegeleverde Unifying-receiver, een kleine ontvanger die u in een USB-poort plugt. Deze receiver is op voorhand al ‘gepaird’ met de trackball en kan ook gebruikt worden voor andere randapparatuur van Logitech, zoals bepaalde toetsenborden. Het is trouwens mogelijk om de MX Ergo met twee computers tegelijk te verbinden: om te switchen tussen de systemen (twee pc’s, Macs of een mix) drukt u simpelweg op het 1/2-knopje bovenop het apparaat. Ook hiervoor is de Unifying-ontvanger geen must, want het werkt evengoed via een dubbele bluetooth-verbinding.

Na de koppeling zijn de basisfuncties van de MX Ergo meteen beschikbaar, maar om de extra knoppen te activeren (en dat zijn er nogal wat) moet eerst de Logitech Options-software worden geïnstalleerd. Dit maakt de MX Ergo een stuk veelzijdiger. Met de knop pal naast de trackball activeert u bijvoorbeeld de Precisiemodus. De cursor beweegt dan extra langzaam, zodat u heel nauwkeurig selecties kan maken of foto’s kan retoucheren. Een wit led-lampje geeft steeds aan welke modus geactiveerd is.

Andere functies per programma

Zoals bij veel invoerapparaten fungeert het draaiwieltje tevens als derde (of middelste) muisknop. Bij de MX Ergo kan u het wieltje ook nog naar links of rechts klikken, wat een makkelijke manier is om in een browser of Office-document horizontaal te scrollen. Via de Options-software kan u elke knop trouwens volledig naar uw hand zetten. Dat is vooral handig voor de twee extra buttons links bovenaan. Klik bijvoorbeeld op de ene om naar Tijd.be (of eender welke andere website) te surfen, en op de andere om de slaapstand van de computer in te schakelen.

Het is bovendien mogelijk om de knoppen in al uw favoriete toepassingen andere functies te geven. Gebruik ze in Microsoft Word bijvoorbeeld om een document schermvullend te maken of te minimaliseren, en in iTunes om de muziek te pauzeren en weer te hervatten. Hopelijk breidt Logitech de mogelijkheden in de toekomst nog wat uit, zodat u binnen een programma ook hele specifieke taken kan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een nieuw privévenster in Firefox of aan het starten van een welbepaalde afspeellijst in Spotify.

Een laatste feature die niet onvermeld mag blijven, is Logitech Flow. Daarmee maakt u van de beeldschermen van twee computers als het ware één uitgebreid display, en kan u de muispijl van het ene naar het andere scherm bewegen. Voor de bediening van het andere systeem hoeft u dan niet meer op het 1/2-knopje te drukken. Wat Flow evenwel pas echt interessant maakt, dat zijn de kopieer- en plakfuncties die onder de rechtermuisknop schuilgaan. Daarmee kan u de documenten, foto’s en andere content op computer A met één druk op de knop naar computer B overhevelen. Dit werkt heel wat sneller dan de klassieke methodes (bestandsdeling via het thuisnetwerk, Dropbox, jezelf e-mailen, …) en het lukt ook probleemloos van een Windows-pc naar een Mac of omgekeerd.

Ons verdict

Minder spierbelasting en dus een kleinere kans om RSI-klachten te ontwikkelen.

De programmeerbare knoppen geven pijlsnel toegang tot vaak gebruikte functies (ook in uw favoriete software).

De oplaadbare batterij gaat tot wel vier maanden mee. Valt het gadget onverhoopt toch zonder stroom? Hang de MX Ergo dan één minuut aan een USB-poort, en hij kan er weer een volle dag tegenaan.

De instelbare werkhoek biedt slechts twee standen (0° of 20°) en is daardoor niet echt te personaliseren.

Geen handleiding meegeleverd, waardoor we sommige zaken toch even online moesten opzoeken.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content