Handenvrij door uw eigen voordeur

©Nuki

Met het Nuki Smart Lock opent u de voordeur gewoon met uw smartphone. Kan de sleutel de deur uit? Wij deden de test.

Het is telkens weer een uitdaging: thuiskomen met de handen vol boodschappen of afhaalpizza's, en dan de voordeur proberen te openen. Op andere momenten verliest u dan weer kostbare tijd omdat u de sleutel nergens vindt. Het Nuki Smart Lock maakt een eind aan het gehannes. Via de bijbehorende smartphone-app kan u de deur niet alleen op slot draaien en ontgrendelen, maar ook openen. Met de Auto Unlock-functie ingeschakeld gebeurt dat zelfs volledig automatisch, zodra u in de buurt van het slot komt. Zo meteen meer over de werking en de mogelijkheden, eerst gaan we wat dieper in op de installatie.

In een handomdraai gemonteerd

Het slimme slot is geschikt voor vrijwel elke Europese deur met een cilinderslot. Alle technologie zit veilig aan de binnenkant van de woning, waar inbrekers er niet bij kunnen. Voor de bevestiging levert de Oostenrijkse fabrikant twee metalen plaatjes mee. Als het cilinderslot minstens drie millimeter uitsteekt, gebruikt u het plaatje met de schroefjes (waarmee u het geheel op het cilinderslot vastklemt). Steekt het slot dieper in de deur, dan biedt het plaatje met industriële dubbelzijdige tape uitkomst. Boorwerk komt er sowieso niet aan te pas, en op drie minuscuul kleine putjes van de schroefjes na zal het Smart Lock uw slot en deur ook niet beschadigen.

Omdat het om een opbouwsysteem gaat, en niet om een compleet nieuw slot, maakt Nuki gebruik van uw vertrouwde huissleutel of een reserve-exemplaar daarvan. Steek deze in het slot, klik het Smart Lock op het bevestigingsplaatje en volg daarna de aanwijzingen van de Nuki-app. Tijdens het doorlopen van de installatie-wizard wordt het Nuki Smart Lock automatisch gekalibreerd. Het apparaat leert op die manier hoe ver de sleutel precies gedraaid moet worden om de deur op slot te doen, te ontgrendelen én te openen. Bij ons duurde de hele installatie nog geen kwartier, en als we ons niet vergissen hebben we tussendoor nog een kop koffie gedronken ook. Kinderspel, met andere woorden.

Wit oplichtende ring

©Nuki

Na de installatie kan u uw deur overigens nog steeds op de klassieke manier (min of meer toch) vergrendelen en ontgrendelen. Soms is dat nu eenmaal handiger – en dikwijls ook sneller – dan de smartphone-methode. Aan de kant van het Smart Lock heeft u de keuze uit een draaiknop en een drukknop. Een wit oplichtende ring, volledig gesloten of deels open, laat na elke actie de status van het slot zien.

Aan de buitenkant van de woning zijn er twee scenario's mogelijk. Wanneer uw deur is uitgerust met een europrofielcilinder met een zogeheten gevarenfunctie (en die kans is heel groot), dan geraakt u gewoon binnen met een tweede huissleutel. Er bestaan echter ook sloten die u niet met een sleutel kan ontgrendelen wanneer ze van binnenuit op slot zijn gedraaid (en de sleutel er nog op steekt). In die gevallen is het gebruik van een Nuki Smart Lock niet zonder risico. Wanneer de accu van uw smartphone er de brui aan geeft of wanneer u de telefoon verliest komt u immers letterlijk voor een gesloten deur te staan. Heeft de woning nog een achter- of zijdeur, dan is dat meestal geen al te groot probleem. Tenzij u dié sleutel ook thuis heeft gelaten natuurlijk. En geloof ons vrij: dat is uitermate verleidelijk wanneer u eenmaal aan dit slimme slot gewend bent geraakt.

Over de vier AA-batterijen van het Smart Lock zelf hoeft u zich niet zo veel zorgen te maken: ze gaan zo'n 4.000 sleutelomwentelingen mee, wat ongeveer overeenkomt met een periode van acht maanden. Bovendien ontvangt u ruim op voorhand een waarschuwing wanneer ze aan vervanging toe zijn.

Geolokalisatie

De bediening via een iPhone of Android-smartphone zorgt in de eerste plaats voor meer comfort. Wanneer u thuiskomt met een wagen vol boodschappen kan u op de oprit alvast de deur openen. En als u 's avonds geen fut meer heeft om op te staan, dan vergrendelt u de voordeur gewoon vanuit uw luie zetel. Wie een Apple Watch of Android-uurwerk bezit hoeft zelfs niet naar de smartphone te grijpen, en bedient deze functies rechtstreeks vanaf de pols. Nog handig: druk bij vertrek tweemaal op de ronde knop en verlaat de woning. Een paar tellen later wordt de deur – achter uw rug – automatisch vergrendeld.

©Nuki

Het slimme slot heeft ook een Auto Unlock-functie die (via de gps van de smartphone) gebruik maakt van geolokalisatie. De functie registreert wanneer u de woning verlaat, maar vooral wanneer u terug thuis komt. Zodra u binnen een straal van 100 meter komt geeft de app het Smart Lock de opdracht om het slot te ontgrendelen, wat uiteraard sneller gaat dan een handmatig commando. Na 20 seconden gaat de deur desgewenst opnieuw op slot. Het kan immers best zijn dat u niet rechtstreeks naar huis gaat, maar eerst nog even bij de buren op de koffie gaat of – ook dat gebeurt weleens – op weg naar een volgende afspraak toevallig langs uw eigen woonst passeert.

Dit brengt ons bij een van de meer tricky features van Nuki, namelijk de mogelijkheid om (via de expertinstellingen) de voordeur daadwerkelijk te openen via Auto Unlock. Ook dat werkt meestal prima (de functie verkeert nog in de bètafase), maar we houden er niet echt een veilig gevoel aan over. Als u even niet oplet staat de voordeur wagenwijd open, terwijl er niemand thuis is. Niets verplicht u natuurlijk om Auto Unlock op deze manier te gebruiken, en dat geldt evenzeer voor enkele andere geavanceerde snufjes van het Smart Lock, zoals de ondersteuning van IFTTT (waarover zo meteen meer).

Gezinsleden, babysits en huurders

De Nuki Fob, voor wie geen smartphone heeft ©Nuki

Het spreekt voor zich dat u het Nuki Smart Lock kan openstellen voor het hele gezin. Via de app maakt u eenvoudig één of meerdere (virtuele) sleutels bij, en om die te activeren hoeven de andere gebruikers enkel even een unieke code in hun Nuki-app in te voeren. Voor kinderen of ouderen die geen eigen smartphone hebben is er de Nuki Fob, een eenvoudige bluetooth-sleutelhanger met een drukknop om de deur te ontgrendelen en om af te sluiten. Dit gadget van € 39 lijkt op het eerste gezicht nogal onveilig, maar is bij nader inzien juist veiliger dan een klassieke sleutel. Bij verlies of diefstal hoeft u immers niet het hele cilinderslot te vervangen, maar kan u gewoon de desbetreffende Fob deactiveren. Dit geldt trouwens ook voor alle smartphones die bij het Nuki Smart Lock geregistreerd zijn.

Een andere troef is de mogelijkheid om bepaalde gebruikers tijdelijke toegangsrechten te verlenen. Denk aan de kinderoppas, de buren die tijdens uw verlof de planten verzorgen of aan de huurders van uw vakantiewoning. Via de Nuki-app stelt u nauwkeurig in op welke dagen en binnen welke uren hun smartphone uw voordeur mag openen.

Wat met de veiligheid?

De Nuki Bridge koppelt het systeem aan het internet. ©Nuki

Doordat het Smart Lock bluetooth-technologie gebruikt kan u het slot in principe alleen bedienen en controleren wanneer u in de buurt van de woning vertoeft. Wilt u ook toegang tot het systeem wanneer u voor uw werk in Shanghai zit, dan heeft u een Nuki Bridge nodig. Dit apparaatje van € 99 verbindt het Smart Lock via wifi met het internet, zodat u het slot altijd en overal kan aansturen én beheren. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer u vanop afstand nieuwe gebruikers wil toevoegen of het logboek wil inzien (wie kwam wanneer binnen), maar u kan de Bridge evengoed gebruiken om de voordeur te openen wanneer u uw straat inrijdt (als alternatief voor Auto Unlock) óf om vertrouwde personen alvast binnen te laten wanneer u zelf wat later bent.

Ook hier speelt natuurlijk weer die 'million dollar question': wílt u het slot van uw voordeur überhaupt wel in verbinding stellen met het internet, waar talloze hackers elke dag opnieuw op zoek gaan naar lekken in onze beveiliging? Dat is een vraag die u helemaal zelf zal moeten beantwoorden.

Bij Nuki zijn ze er alvast heilig van overtuigd dat hun technologie in geen geval ónveiliger is dan een gewone huissleutel. "Er wordt geen informatie opgeslagen in de cloud", legt CEO Martin Pansy ons desgevraagd uit. "De ene helft van de beveiligingssleutel zit in het Smart Lock, de andere helft in je smartphone."" We zouden nog alinea's lang kunnen uitweiden over de andere veiligheidsmaatregelen die Nuki trof, maar daarvoor verwijzen we de geïnteresseerden liever naar deze webpagina. In een notendop: het lijkt wel snor te zitten met die beveiliging. Maar gold dat ook niet voor al die andere diensten die de voorbije jaren plots een ongewilde hoofdrol toebedeeld kregen in het zoveelste hackschandaal? Blijf als gebruiker dus toch maar een beetje op uw hoede, met name wat de meer geavanceerde mogelijkheden van het Nuki Smart Lock betreft.

©Nuki

Tegelijkertijd zijn juist die geavanceerde snufjes soms moeilijk te weerstaan. Neem nu de koppeling met IFTTT, of voluit If This Then That. Met deze simpele 'voorwaardelijke formule' kan je via de website IFTTT eindeloos veel digitale acties initiëren of automatiseren door elektronische gadgets met elkaar te laten communiceren. Zo werkt het Nuki Smart Lock intussen slim samen met de Hue-verlichting van Philips, Google Documenten en met de klok- en notificatiefunctie van uw smartphone, met alle handige mogelijkheden van dien. 'Ontsteek de verlichting in huis aan zodra iemand de deur ontgrendelt', 'Draai elke avond om 22:00 uur de voordeur op slot' en 'Hou in Google Spreadsheet een overzicht bij van iedereen die de woning betreedt – compleet met datum en tijdstip' zijn maar een paar voorbeelden.

De prijzen tot slot. Voor een Nuki Smart Lock betaalt u € 229, een Bridge kost zoals gezegd € 99. Koopt u de beide apparaatjes samen, dan bent u € 299 kwijt.

Ons verdict

Meer comfort. Een voordeur die opengaat zodra u thuiskomt: veel makkelijker wordt het niet.

Uitgebreide mogelijkheden, zoals tijdelijke toegang, bediening op afstand (optionele Bridge vereist) en interactie met andere slimme apparaten (via IFTTT).

Installatiegemak. Past op vrijwel elk cilinderslot en is binnen een kwartier klaar voor gebruik.

De veiligheid lijkt gewaarborgd, maar sommige geavanceerde snufjes gaven ons (voorlopig toch nog) een onbehaaglijk gevoel.

De batterijen van uw smartphone én het slimme slot mogen het uiteraard niet laten afweten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud