Betaalbaar maar toch ‘connected' navigeren met de nieuwste TomTom

©TomTom

In deze tijden van gratis navigatie via Google Maps, Apple Kaarten of Waze is een bedrijf als TomTom er alles aan gelegen om zijn ‘klassieke’ gps-oplossingen extra aantrekkelijk te maken. Met de GO Basic is dat zonder meer gelukt.

Het nieuwste navigatiesysteem van TomTom is namelijk helemaal niet zo basic als zijn naam en prijskaartje (vanaf € 159) doen vermoeden. Het toestel beschikt over diverse functies die we in deze klasse niet direct hadden verwacht. Draadloze updates van kaarten en software via wifi, bijvoorbeeld, zodat u het apparaat niet langer met een computer hoeft te verbinden. Een bijkomend voordeel daarvan is dat u het navigatiesysteem zelfs na vertrek nog kan bijwerken, via de wifi-hotspot van een tankstation of hotel.

Berichtje voorlezen

Evenmin vanzelfsprekend: wanneer u de GO Basic via bluetooth aan uw smartphone koppelt haalt het navigatiesysteem niet alleen de meest recente verkeersinfo binnen, maar leest een Nederlandstalige stem ook alle inkomende sms’jes, WhatsApp-berichten en andere meldingen voor. Dat is wel zo veilig, omdat u zich tijdens het voorlezen volledig op het verkeer kan blijven concentreren. Toch een klein puntje van kritiek: notificaties van nieuwe berichten verschijnen maar kort in beeld. Nadat ze verdwenen zijn, kan u ze niet meer terughalen. Onthoud ook dat deze TomTom, ondanks de koppeling met uw telefoon, niet gebruikt kan worden om handsfree te bellen. Daarvoor is een hoger model vereist, zoals de TomTom Via 53 van € 199.

Wij testten overigens de 5-inch uitvoering van de GO Basic, met € 159 het goedkoopste GO-model tot nu toe. Er is ook een versie van 6-inch die voor € 179 van eigenaar verwisselt. Beide toestellen komen standaard met de kaarten van Europa.

Opvallend snel

In het verleden voorspelde een laag prijskaartje bij een navigatiesysteem maar weinig goeds. Meestal ging het om toestellen die traag als stroop waren en daar bovenop over een derderangs aanraakscherm beschikten, dat pas na diverse pogingen een keer reageerde. Bij de TomTom GO Basic is dat gelukkig niet het geval. Integendeel zelfs, het toestel berekent de routes opvallend snel, dankzij een nieuwe quad-core processor, en komt met een bijzonder responsief en accuraat touchscreen. Het bevestigingssysteem met zuignap is eenvoudig maar doeltreffend, en in het doosje vinden we ook nog de vertrouwde adapter voor in de sigarettenaansteker of een 12V-aansluiting. Zonder stroomtoevoer zingt de geïntegreerde accu van de GO Basic het ongeveer een uurtje uit.

Een belangrijke troef van elke nieuwe TomTom zijn de Lifetime Maps en Lifetime Traffic-updates, waarmee u steeds over de meest recente kaarten en (via de koppeling met een smartphone) actuele verkeersinformatie beschikt. De kaarten van TomTom staan bekend als zeer nauwkeurig, en die reputatie bleek tijdens de test geheel terecht. Om één voorbeeld te noemen: toen we op de E411 nabij Waver de afslag Rixensart hadden genomen, probeerde ons ingebouwde navigatiesysteem ons linksaf te sturen – iets wat volgens de verkeersborden uitdrukkelijk verboden was (en ook nog eens levensgevaarlijk). De GO Basic daarentegen wees ons de enige juiste weg: eerst een stukje naar rechts, en dan draaien en terugkeren. Een nogal onhandig maneuver, zo bleek, en misschien ook wel de reden waarom het toestel kort daarvoor een andere afrit had voorgesteld.

‘Lifetime’ betekent overigens niet écht levenslang, maar staat voor de ‘nuttige levensduur’ van het systeem. Oftewel: zolang het apparaat door TomTom wordt ondersteund met updates, services, content of accessoires. Hoe dan ook, de eerstvolgende jaren heeft u er geen omkijken naar. Bij de duurdere GO-navigatiesystemen van TomTom geldt dat ook voor de waarschuwingen voor flitsers op uw route. Bij de GO Basic is dat een betaalde optie, maar u kan de dienst de eerste drie maanden wel gratis uitproberen.

MyDrive en Road Trips

Met de MyDrive-app voor iOS of Android kan u op voorhand al een bestemming naar de TomTom doorseinen of de verkeerssituatie checken. ©Michel van der Ven

Het nieuwe navigatiesysteem werkt ook vlekkeloos samen met de MyDrive-website en -app van TomTom, die gratis beschikbaar is voor iOS en Android. Daarmee kan u, nog voordat u in de wagen stapt, al de gewenste bestemming naar het navigatiesysteem doorseinen of snel even checken hoe druk het op de weg is. Nog handig: door MyDrive toegang te verlenen tot het adresboek van uw smartphone, hoeft u de adressen van contactpersonen niet langer manueel in te voeren.

Een ander onderdeel van MyDrive is Road Trips, een enorme verzameling van ’s werelds mooiste routes die u kant-en-klaar naar de TomTom GO Basic kan doorseinen. Het gratis aanbod is onderverdeeld in onder meer bergwegen, kustwegen, historische wegen en boswegen. Staan intussen op ons to-do-lijstje: de Bollenstreekroute in Nederland, de 46 haarspeldbochten van de Stelviopas in Italië en de Atlantische route rond Trollstigen in Noorwegen.

Met Road Trips stuurt u ’s werelds mooiste routes kant-en-klaar naar het navigatiesysteem, zoals hier de Bollenroute in Nederland. ©TomTom

Verdict

Prima prestaties en een aantal onverwachte extra’s, zoals het voorlezen van berichten.

Gratis kaartupdates én actuele verkeersinfo gedurende de levensduur van het systeem.

Met de MyDrive-app kan u op voorhand al een bestemming naar het toestel sturen of het verkeer checken.

Prijs. Met € 159 (5-inch model) is deze Basic de goedkoopste TomTom GO tot nu toe.

Geen handsfree belfunctie, zoals op de iets duurdere TomTom Via 53 (€ 199).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect