De activiteitentracker die niemand ziet

©Nokia

Behalve smartphones heeft Nokia tegenwoordig ook diverse gezondheidsaccessoires in het productengamma. We liepen de voorbije week rond met het nieuwste hybride uurwerk van het bedrijf, de Nokia Steel HR.

De Health-tak van Nokia ontstond in 2016 uit de overname van het Franse Withings, destijds een toonaangevend producent van slimme weegschalen, bloeddrukmeters, thermometers en andere ‘geconnecteerde’ gezondheidsgadgets. Inmiddels omvat het assortiment ook enkele wearables, waarvan de onlangs verschenen Nokia Steel HR het meest geavanceerde model is.

Klassiek én modern

Zoals het een hybride uurwerk betaamt combineert de Steel HR een klassieke wijzerplaat met flink wat digitaal vernuft. Maar waar je bij gelijkaardige horloges meestal duidelijk ziet dat het om een kruising van ‘oud’ en nieuw gaat, hebben de designers van Nokia het klokje bijzonder goed en vooral stijlvol gecamoufleerd: niets wijst erop dat dit gadget tevens een volwaardige activiteitentracker is, in dit geval zelfs met een geïntegreerde hartslagmeter (HR staat voor heart rate). Voor een meer persoonlijke touch heeft u de keuze uit heel wat modellen. Denk aan een behuizing in zilver of rosé, een witte of zwarte wijzerplaat en uiteraard aan polsbandjes in vele kleuren en verschillende materialen.

Als activiteitentracker houdt de Steel HR uw stappen bij, de calorieën die u verbrandt en de afstanden die u aflegt. Tijdens de nacht wordt desgewenst ook de kwaliteit van uw slaap gemonitord, waarbij het klokje onderscheid maakt tussen periodes van lichte en diepe slaap, en de momenten waarop u wakker bent geworden. Dat werkt allemaal vrij nauwkeurig, met de opmerking dat het uurwerk vaak al slaap ‘detecteert’ terwijl u nog wakker ligt. Dat is niet echt uitzonderlijk bij dit soort gadgets, en uiteindelijk bedraagt het verschil met de werkelijke nachtrust gelukkig zelden meer dan – pakweg – een kwartier.

Van tafeltennissen tot dansen

Handig is dat de Steel HR automatisch meer dan tien soorten activiteiten herkent, van wandelen over tafeltennissen tot zelfs dansen. Het wijzertje onderaan toont in één oogopslag hoeveel procent van uw dagelijkse bewegingsdoel is bereikt – een cijfer dat berekend wordt op basis van uw leeftijd, streefgewicht en enkele andere parameters. Alle details over die activiteiten vindt u terug in de gratis Health Mate-app voor iPhone en Android-telefoons, die uiteraard ook gelinkt kan worden aan de andere gezondheidsaccessoires van Nokia.

©Michel van der Ven

De andere complicatie op de wijzerplaat is een rond oled-display dat, in combinatie met de enige knop op de Steel HR, de belangrijkste meetresultaten weergeeft (hartslag, stappen, afstand en calorieën). Daarvoor is het schermpje nét groot genoeg, maar voor de notificaties van uw smartphone (berichtjes, inkomende oproepen, kalender) vinden we het te minuscuul. Veel stellen die meldingen ook niet voor. Bij een berichtje krijgt u bijvoorbeeld alleen de naam van de afzender te zien, niet de inhoud. Mede daardoor is deze Steel HR zeker geen alternatief voor een echte smartwatch.

Uitstekende autonomie

Een belangrijker minpunt is dat het uurwerk geen geïntegreerde gps-chip heeft en – dat vooral – ook niet in staat is om verbinding te maken met de gps van uw smartphone. Anders gezegd: wanneer u gaat lopen of fietsen is het niet mogelijk om het traject in kaart te brengen. Na het fietsen krijgt u ook geen informatie over de afgelegde afstand en de snelheid. Bij (hard)lopen wordt de afstand wél geregistreerd, dankzij slimme sensoren die uw lichaamsbewegingen – letterlijk – op de voet volgen.

Het ontbreken van een gps-functie, een ware stroomvreter, zorgt er wel voor dat de Nokia Steel HR een autonomie heeft om ‘u’ tegen te zeggen. De batterij gaat bij normaal gebruik tot wel 25 dagen mee. En zelfs wanneer u dagelijks stevig sport zingt de accu het nog steeds 5 dagen uit. Daarna valt het klokje overigens niet volledig stil: dankzij een speciale spaarstand blijft de Steel HR nog 20 dagen de tijd weergeven én activiteiten registeren. Het zijn dus vooral het schermpje en de hartslagmeting die dan eventjes niet meer werken.

De prijzen tot slot: de kleinste Nokia Steel HR met een kast van 36 mm en het standaard polsbandje kost € 182, voor de iets grotere uitvoering van 40 mm betaalt u € 195.

Ons verdict

Het hybride karakter. Niets wijst erop dat dit stijlvolle klokje een volwaardige activiteitentracker herbergt.

Het uurwerk herkent automatisch tal van activiteiten.

Uitstekende autonomie. De accu van de Nokia Steel HR moet pas na zo’n 25 dagen weer worden opgeladen.

Waterdicht tot 50 meter diepte. U mag er gerust mee gaan zwemmen of onder de douche.

Het schermpje is wel erg klein en daardoor weinig informatief.

Geen gps om trajecten in kaart te brengen. Koppelen met de gps van uw smartphone lukt evenmin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud