De soundbar die (straks) naar u luistert

©Sonos

Sonos stelde in San Francisco zopas zijn eerste slimme soundbar voor. De Beam versterkt niet alleen de klank van films en muziek, maar maakt het ook mogelijk om uw televisie met uw stem te bedienen. Al zijn er in België nog wel wat beperkingen, zo bleek tijdens onze test.

Hoewel Sonos vooral bekend staat om zijn draadloze multiroom-luidsprekers is het Amerikaanse bedrijf – wat soundbars betreft – zeker niet aan zijn proefstuk toe. Het gamma omvat immers ook de Playbar en Playbase, twee tamelijk prijzige oplossingen (€ 799) voor de grotere woonkamer die op verschillende manieren inzetbaar zijn: solo, of als onderdeel van een multiroom-muzieksysteem of compleet home-cinemasysteem (in combinatie met een stel achterspeakers en/of een subwoofer). De nieuwe Sonos Beam werd vooral ontwikkeld voor kleine en middelgrote leefruimtes. Het toestel is 60 procent compacter dan de Playbar en met € 449 een stuk gunstiger geprijsd, maar tegelijk ook de eerste smart soundbar van het bedrijf.

Meerdere spraakassistenten

Net als de recent geïntroduceerde Sonos One luidspreker laat de Beam zich namelijk aansturen via Alexa, de spraakassistent van e-commercereus Amazon, en later dit jaar ook via de Google Assistent. Via een omweg wordt binnenkort ook Siri van Apple ondersteund, maar daar komen we zo nog even op terug. Bij een Sonos One werkt Alexa vrij goed om plaatjes aan te vragen bij een streamingmuziekdienst als Spotify, om af te stemmen op uw favoriete radiostation of om de spraakassistent de meest uiteenlopende vragen te stellen (zie het kaderstuk onderaan dit artikel).

De Beam gaat nog een stapje verder en laat u ook de basisfuncties van uw tv met uw stem bedienen, zoals ‘zet aan’, ‘zet uit’ en het volume. Sonos maakt daarvoor handig gebruik van de HDMI ARC-connector die op vrijwel alle recente televisietoestellen (jonger dan vier jaar) aanwezig is. Via diezelfde aansluiting weet de Beam ook de fabrikant en het modelnummer van uw tv te achterhalen. Het resultaat daarvan is dat u het volume van de soundbar gewoon kan bedienen met de remote control van uw tv (scheelt weer een afstandsbediening op de salontafel), al lukt het zoals gezegd ook met uw stem óf met de Sonos-app.

Licht uit, tv aan

Eén probleem evenwel: omdat Alexa momenteel alleen Engels, Frans, Duits en Japans begrijpt koos Sonos ervoor om de spraakassistent in onze contreien nog niet te activeren. Het goede nieuws: u kan dat zelf doen, al is de methode tamelijk omslachtig. Ook als u het geen probleem vindt om daarna in een vreemde taal met de soundbar te converseren, ontstaat er toch een aantal praktische problemen. Zo is het schier onmogelijk om muziek van bands en artiesten als ‘De Mens’ of ‘Frank Boeijen’ op te zetten, zelfs al haalt u uw beste buitenlandse accent boven.

©Sonos

Écht pienter wordt de Beam trouwens pas in combinatie met een Amazon Fire TV of Fire TV Stick, een mediastreamer vergelijkbaar met een Google Chromecast of Apple TV. U kan dan ook stemgestuurd films bestellen of series opvragen bij een dienst als Netflix. Maar ook hiervoor geldt dat Sonos het gadget in België nog niet ondersteunt (wegens niet-Nederlandstalig) en dat u het dus zelf aan de praat moet zien te krijgen. We hebben het niet kunnen uitproberen, maar volgens een van onze contactpersonen bij Sonos ‘zou het in theorie moeten werken’.

Zijn dit nu grote minpunten? Het antwoord is nee. Sonos kan er ook niets aan doen dat Amazon en Google geen prioriteit geven aan spraakassistentie in de Nederlandse taal, maar de Beam is er wel helemaal klaar voor. En heel lang hoeven we er ook niet meer op te wachten, want de Nederlandstalige Google Assistent zou dit jaar nog het levenslicht zien. Muziekliefhebbers met een Apple Music-abonnement kunnen in juli trouwens al aan de slag met spraakbediening, dankzij een update van Sonos die de AirPlay 2-technologie van Apple toevoegt. Een beetje jammer wel: Siri luistert alleen naar de commando’s die u inspreekt via de microfoon van een iPhone of iPad. Rechtstreeks via de microfoons van de Sonos Beam lukt het niet.

Ondanks alle (voornamelijk regionaal ingegeven) beperkingen kunnen we de Alexa-functies van de Beam toch wel smaken. Het is sowieso de snelste manier om het leeuwendeel van uw muziekcollectie ten gehore te brengen, en de nieuwe spraakondersteuning voor televisies voegt – ook vandaag al – een paar handige mogelijkheden toe. Schakel met een commando als ‘Movie time’ bijvoorbeeld de tv en de Sonos Beam in, terwijl de Philips Hue-verlichting automatisch wordt gedimd. Een dergelijk scenario laat zich eenvoudig ‘programmeren’ via de zogeheten Routines van Alexa.

Goed uitgebalanceerd

©Michel van der Ven

Ook als soundbar staat de Sonos Beam trouwens zijn mannetje, en dat zowel voor speelfilms als muziek. Natuurlijk klinkt het allemaal nog net iets beter in combinatie met twee Sonos One-luidsprekers achteraan (5.0-opstelling), zeker als er ook nog een Sonos Sub in de configuratie wordt betrokken (voor 5.1-surroundgeluid). Maar zelfs in een stand-alone opstelling is de klank warm en goed uitgebalanceerd.

Tijdens de installatie van de Beam wordt u bij de hand genomen door de Trueplay-kalibratiesoftware. Die moet ervoor zorgen dat de luidsprekers van Sonos steeds optimaal klinken, zelfs al plaatst u ze ergens in een hoek of boekenkast. Het tunen gebeurt via de microfoon van uw smartphone. De speaker laat gedurende enkele minuten een reeks geluiden horen, en tijdens dat proces is het de bedoeling dat u met uw telefoon door de ruimte beweegt, waarbij u het toestel letterlijk alle hoeken van de kamer laat zien. Na deze (eenmalige) analyse klinken de Sonos Beam en de eventueel aangekoppelde extra speakers merkbaar beter.

De Sonos Beam is te koop vanaf 17 juli, kost € 449 en is verkrijgbaar in zwart en wit.

Verdict

Geluidskwaliteit. In kleine tot middelgrote kamers biedt de compacte Beam een warme, goed uitgebalanceerde klank.

De soundbar integreert naadloos in een Sonos multiroom-muzieksysteem of 5.1 home-cinemasysteem (met achterspeakers en een subwoofer).

Eenvoudig te bedienen via de afstandsbediening van uw tv.

Toekomstbestendig dankzij de ondersteuning van meerdere spraakassistenten…

… die in België jammer genoeg nog niet (officieel) beschikbaar zijn.

Geen ondersteuning voor Dolby Atmos, een standaard in 3D-surroundgeluid die steeds belangrijker wordt.

Wat kan een smart speaker precies?
Wat kan een smart speaker precies?

Een smart speaker is een draadloze wi-fi luidspreker of soundbar die tevens dienstdoet als digitale butler. Via de ingebouwde microfoon kan u de meest uiteenlopende vragen op het toestel afvuren. Hoe uw agenda voor vandaag eruitziet bijvoorbeeld, of wat voor weer het wordt, of er file is op weg naar uw werk, wie de voetbalmatch gisteravond heeft gewonnen of eender welke kennisvraag (wat is de diameter van de maan?). U kan de smart speaker ook allerlei taken laten uitvoeren, gaande van het instellen van een timer of alarm tot het bedienen van andere slimme gadgets in huis, zoals de verlichting of thermostaat. Uiteraard speelt de luidspreker ook al uw digitale muziek af, waarbij u weerom hele specifieke vragen kan stellen, genre ‘laat eens wat hiphop horen’ of ‘welk nummer is dit?’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content