Elektrotherapie met de smartphone

©Michel van der Ven

De Bluetens is de eerste elektrostimulator die u helpt genezen, trainen en ontspannen met ondersteuning van een smartphone en een app. Wij deden de voorbije week de test.

Elektrotherapie is een beproefde methode om pijn te bestrijden en spieren te verstevigen. Via een stel kleefelektroden die de zenuwuiteinden stimuleren worden gewrichtspijnen, peesontstekingen en andere klachten op natuurlijke wijze verlicht. Hiervoor zijn verschillende apparaatjes in de handel die u eenvoudig thuis kunt gebruiken. De Bluetens, een nieuw gadget dat in België door Hama wordt verdeeld, biedt de behandeling voor het eerst aan via de smartphone.

Ruim honderd programma’s

Het Bluetens-startpakket kost € 149 en is zowel geschikt voor iPhones als Android-telefoons. In het doosje vinden we naast de kleine Bluetens-module een kabeltje dat uitmondt in vier sensoren, acht kleefelektroden in twee maten (small en medium), een USB-oplaadkabel en een opberghoes. De kleefelektroden zijn meermaals te gebruiken, maar kunnen nadat ze zijn versleten ook los worden nabesteld. Een nieuw setje kost € 14,90 en bevat twaalf kleine dan wel acht grotere elektroden.

Eenmaal geïnstalleerd maakt de smartphone-app via bluetooth automatisch contact met de module die op zijn beurt verbonden is met vier kleefelektroden. De app omvat meer dan honderd verschillende therapieprogramma’s voor vijftien lichaamsdelen, van schouders over buik tot knieën en voeten. Daarbij heeft u telkens keuze uit drie soorten behandelingen:

Trainen. Bedoeld om spiermassa op te bouwen, u voor te bereiden op een intensieve inspanning en om het uithoudingsvermogen te verhogen.

Ontspannen. Gebruik het toestel om zware benen te verlichten, spierkrampen te voorkomen of gewoon voor een relaxerende massage.

Genezen. Lichte stroomstootjes overschrijven de pijnboodschap die daardoor trager naar de hersenen wordt overgebracht.

De grens opzoeken

De variëteit in de programma’s is enorm. Stel bijvoorbeeld dat u de spieren in uw bovenarmen wil trainen. U heeft dan keuze uit vier esthetische programma’s (om mooiere spieren te vormen) en negen programma’s om de fitheid te verbeteren. Ze omvatten meestal een mix van de verschillende gevoelservaringen die via de elektroden gesimuleerd kunnen worden: wrijving, druk, kneden, samentrekken en kloppen – dat laatste geeft het gevoel alsof een fysiotherapeut de spieren met de zijkanten van zijn handen bewerkt.

Bij elke training krijgt u een duidelijke omschrijving van het beoogde effect, de duur en de opbouw van de behandeling, de plekken waar u de elektroden moet kleven en de ideale lichaamspositie (liggen, zitten, …) tijdens de sessie. Te veel trainen is nooit gezond, daarom vertelt de app u ook hoe frequent u de behandelingen bij voorkeur herhaalt – bijvoorbeeld twee à drie keer per week, met twee rustdagen tussen elke sessie.

©Michel van der Ven

Met het draaiwieltje op de Bluetens-module regelt u de intensiteit van de stroomstootjes, oplopend van niveau 1 tot 60. Bij de meeste trainingen biedt een hogere intensiteit de beste resultaten, maar hoger dan 40 zijn we zelden gegaan. Daarboven begonnen de prikkels toch een beetje pijnlijk te worden: niet zozeer door de elektrische impulsen zelf, maar meer door de spierspanningen en -samentrekkingen die ze veroorzaken. Het is dus zaak om voor uzelf de grens op te zoeken… en gaandeweg misschien wel een stukje te verleggen, net als bij andere vormen van training.

Over de effectiviteit van de programma’s kunnen we na één week nog niet zo veel zeggen. Behalve dan dat de behandelde gebieden de volgende ochtend toch wel wat spierpijn vertoonden (net als na een normale workout) en dat de massageprogramma’s zonder meer voor herhaling vatbaar zijn.

Bekabeld of draadloos

De smartphone seint de prikkels zoals gezegd draadloos naar de Bluetens-module, maar de elektroden hangen wél nog aan draden. Wie die ‘kabelspaghetti’ maar lastig vindt kan het optionele Bluetens Wireless Pack overwegen, een accessoire van € 24,90. Via deze clip kan u de bijgeleverde Surf- en Butterfly-kleefelektroden (ze hebben de vorm van een surfplank en een vlinder) rechtstreeks op de module klikken, zodat de bedrading kan worden opgeborgen. Ook deze elektroden zijn uiteraard weer los na te bestellen.

Verdict

Meer dan honderd programma’s, zowel voor de behandeling van chronische pijn of spierpijn als voor een ontspannende massage.

U kiest zelf de intensiteit van een behandeling (met de draaiknop op de module of via de app).

Gebruiksgemak. De app maakt automatisch verbinding met het gadget en laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Compleet geleverd met acht kleefelektroden (meermaals te gebruiken en na te bestellen), USB-oplaadkabel en opberghoes.

De gedrukte handleiding bedient zich van zeer houterig Nederlands. De app is onze taal gelukkig wel goed machtig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud