Slim fashion statement uit Italië

©Armani

Het Italiaanse modehuis Armani brengt al sinds jaar en dag klassieke uurwerken uit, maar waagt zich nu ook aan een eerste smartwatchcollectie.

Vorig jaar bracht Armani al een aantal zogeheten hybride horloges op de markt. Dat zijn klokjes die met een smartphone in verbinding staan, maar die wel nog een klassieke wijzerplaat hebben. Ze kunnen onder meer trillen bij inkomende notificaties en gegevens van de stappenteller doorseinen, maar bijster slim zijn deze uurwerken verder niet.

De nieuwste collectie van Emporio Armani is dat wel. Topmodel is de door ons geteste Connected Smartwartch 5002, een door Android Wear aangedreven horloge met een AMOLED-aanraakscherm. Dat is volledig rond (dus niet met de ‘platte band’ onderaan, zoals bij enkele concurrenten) en heeft een ruime diagonaal van 35 mm.

Virtuele wijzerplaten

©Armani

De horlogekast en -band zijn uitgevoerd in zwart, maar vooral zwaar staal: het gewicht bedraagt een stevige 154 gram en dat is bijna vier keer zoveel als een Apple Watch (met nylon bandje). Het stoorde ons overigens niet, alleen zal u niet gauw vergeten dat u een horloge draagt. De bijgeleverde band is overigens verwisselbaar, mocht u na een tijdje een andere stijl wensen. De kans is wel groot dat de band wat te groot is, dus bij aankoop best meteen even op maat laten maken in de winkel.

Via de Android Wear-app kiest u uit een tiental virtuele wijzerplaten, waaronder enkele hele stijlvolle. Denk aan een paar levensecht nagemaakte watchfaces van de klassieke Armani-uurwerken, of aan de Meccanico-wijzerplaat ‘waarin’ u zelfs de kleinste radertjes ziet ronddraaien. De app is noodzakelijk voor de configuratie van het klokje en daarom is het fijn dat er sinds Android Wear 2.0 ook een iOS-versie voor de iPhone van bestaat. Nieuwe uurwerk-apps installeren kan gewoon vanaf de Connected Smartwartch zelf, via een miniversie van de Play Store.

Krachtige processor

©Armani

Behalve een stijlvol uurwerk is deze Emporio Armani vooral een doorgeefluik van de notificaties van je smartphone waarmee u, als de telefoon een eindje verderop ligt, ook kunt bellen. Headlines uit het nieuws, berichtjes van sociale netwerken, e-mails of meldingen van de slimme camera bij u thuis: u heeft de informatie letterlijk binnen handbereik, zonder dat u om de haverklap naar de smartphone hoeft te grijpen. Welke apps u wel en niet mogen storen doorheen de dag, dat bepaalt u uiteraard helemaal zelf. Alle toepassingen en handelingen voelen lekker vlot aan. De processor van dienst, een Snapdragon Wear 2100 van Qualcomm, is duidelijk krachtig genoeg.

Voor de rest zijn de mogelijkheden van deze Android-smartwatch tamelijk basic. Zo is er geen NFC-chip (Near Field Communication) om draadloos te betalen en heeft het klokje ook geen noemenswaardige fitnessfuncties: er is een stappenteller en u kan uw calorieverbruik aflezen, maar een hartslagmeter en gps-sensor ontbreken. Daar hebben we op zich niet zoveel moeite mee, want deze smartwatch van Emporio Armani is eigenlijk gewoon veel te classy om mee te gaan sporten. Hij matcht perfect met een maatpak of andere chique outfit, niet met een sportshort of trainingspak.

©Armani

Waar we een groter probleem mee hebben is de prijs: voor zo’n karig uitgeruste smartwatch vinden we € 419 wel erg pittig. De Huawei Watch 2 biedt voor € 329 bijvoorbeeld aanzienlijk meer waar voor z’n geld, zoals een gps-functie, betere accu, een hartslagsensor en een volledig waterdichte behuizing. En een nieuwe Apple Watch Series 3 is er ook ‘al’ vanaf € 369. De Connected Smartwartch 5002 kan op zijn beurt dan weer pochen met een groter scherm en een prachtige metalen band, maar het moge duidelijk zijn dat u vooral ook betaalt voor de merknaam Armani. Het is maar wat u belangrijk vindt, want als fashion statement kan dit Italiaanse klokje zonder meer tellen.

Ons verdict

Eenvoudig, maar stijlvol design met keuze uit flink wat knappe wijzerplaten.

Werkt zowel samen met Android-smartphones als met een iPhone.

Drie fysieke knoppen waarvan u de middelste ook als digitale kroon kan gebruiken (bijvoorbeeld om vlot door apps en instellingen te scrollen).

Minder geschikt om te sporten, want geen hartslagmeter, geen gps-sensor en niet volledig waterdicht (douchen kan, zwemmen niet).

De accu zingt het niet veel langer dan één dag uit en opladen gaat tamelijk langzaam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud