Veelzijdige projector in zakformaat

©Sony

Sony’s nieuwste projector is niet groter dan een handpalm, maar tovert met gemak een beeld van drie meter op de muur.

De MP-CD1 is een beamer die zowel geschikt is voor zakelijke presentaties als voor een portie entertainment. De letters MP staan voor Mobiele Projector, en die naam heeft deze Sony niet gestolen. Het toestel is niet alleen bijzonder compact (150 x 83 mm) en licht (280 gram), maar werkt desgewenst ook volledig draadloos. Daardoor is het apparaat nagenoeg overal inzetbaar.

Netflix streamen

In combinatie met een hdmi-dongle (zoals een Google Chromecast) kan u bijvoorbeeld draadloos Netflix of YouTube streamen vanaf een smartphone. Sony voorzag keurig een klassieke USB-uitgang om de dongle van stroom te voorzien. Ook de projector zelf heeft niet per se een stopcontact nodig: de oplaadbare batterij van 5.000 mAh zingt het gemakkelijk een hele speelfilm uit. De accu van de MP-CD1 blijkt trouwens ook een prima powerbank (mobiele lader) om een telefoon of ander gadget bij te tanken. Altijd handig! Wel vreemd dat Sony geen stroomadapter meelevert maar enkel een tweetal USB-kabels. Op een bepaald moment moet de projector toch weer worden opgeladen, en dat lukt alleen via een computer of smartphone-adapter met de nieuwe USB-C-connector of – via een verloopstukje – een USB-micro-aansluiting. iPhone-gebruikers zijn er alvast aan voor de moeite, en zullen zelf een geschikte stroomadapter moeten aanschaffen.

©Sony

De grootste beelddiagonaal die de MP-CD1 aan kan is 120-inch of ruim drie meter. De afstand tot de muur of het projectiescherm bedraagt in dat geval 3,45 meter, wat zeer goed meevalt. Volstaat een projectie van 40-inch (101 cm), dan hoeft het toestel slechts 1,15 meter van de wand verwijderd te zijn. De lichtopbrengst van 105 ANSI-lumen valt niet tegen voor zo’n compacte projector, maar overdag is het toch wel noodzakelijk om de ruimte in elk geval gedeeltelijk te verduisteren . Goed om weten: met een korte druk op de aan-knop activeert u de dynamische beeldmodus, waardoor het beeld nog nét iets helderder wordt.

Beeld én geluid

Een groot pluspunt van het toestel is de automatische keystonecorrectie: zelfs wanneer u schuin projecteert ziet het beeld er normaal uit (lees: als een rechthoek, niet als een trapezium). De MP-CD1 heeft ook een speaker aan boord, maar de geluidskwaliteit is nogal belabberd. Gelukkig kan u via de 3,5 mm lijnuitgang eenvoudig een externe luidspreker aansluiten of de beeldbron (Digicorder, Blu-rayspeler, gameconsole, …) rechtstreeks met een soundbar of home cinema-set verbinden. De speaker van de projector blijft dan wel vrolijk doorspelen, en het kostte ons behoorlijk wat moeite om te ontdekken hoe je dat ding het zwijgen oplegt. Blijkbaar lukt dat alleen wanneer er géén media wordt geprojecteerd: op het blanco scherm verschijnt dan een icoontje dat de status van de luidspreker weergeeft, en in deze modus kan de aan-knop ook gebruikt worden om de speaker in of uit te schakelen. Je moet het maar weten.

Wij gebruikten een Google Chromecast (€ 39,99) om vanaf een smartphone een Netflix-serie te streamen. Maar ook de Wireless Display Adapter van Microsoft (€ 59,99) is hiervoor prima geschikt. ©Michel van der Ven

Van de overige kenmerken van de Sony MP-CD1 onthouden we vooral de pijlsnelle opstarttijd van slechts vijf seconden (een heuse verademing in vergelijking met tal van andere projectors), de statiefaansluiting om het toestel – bijvoorbeeld met behulp van een tripod – perfect op te stellen, en de degelijke beschermhoes in kunstleder die door Sony wordt meegeleverd. Voor de liefhebbers van harde specificaties vermelden we nog de schermresolutie van 854 x 480 pixels en de contrastverhouding die afklokt af op 400:1. Sony’s compacte projector verwisselt voor € 400 van eigenaar.

Verdict

Uiterst draagbaar. De MP-CD1 is bijzonder compact en weegt slechts 280 gram.

Prima beeldkwaliteit, op voorwaarde dat de ruimte in elk geval gedeeltelijk kan worden verduisterd.

Dankzij de automatische keystonecorrectie wordt een schuin geprojecteerd beeld niet vervormd.

Oplaadbaar. De ingebouwde accu gaat ongeveer twee uur mee.

Geen stroomadapter meegeleverd (enkel twee USB-kabels).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content