Advertentie

Reuzedatabank met DNA van Belgen in de maak

Een test om DNA te analyseren. ©Debby Termonia

Ons land gaat het DNA van tienduizenden Belgen inzamelen. Het project wordt de basis voor een omwenteling in de geneeskunde.

Ons land is van plan meer dan 10 miljoen euro te investeren in een technologieplatform om het volledige DNA van tienduizenden Belgen in kaart te brengen. België springt daarmee op de trein van de genetica, een onderzoeksdomein dat de jongste jaren in een stroomversnelling is beland.

Sinds in 2000 het menselijk genoom voor het eerst werd ontcijferd, stapelen de doorbraken zich op, want in onze genen zitten de geheimen van duizenden ziektes verscholen. ‘DNA-analyse wordt het hart van het ziekenhuis van de 21ste eeuw. We hebben dit project daarom dringend nodig’, zegt Joris Vermeesch, hoofd van het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid van het UZ Gasthuisberg in Leuven.

Geneeskunde draait steeds meer rond de kennis van ons genetisch materiaal. Kanker, diabetes, parkinson, autisme en zeldzamere ziektes zoals mucoviscidose zijn terug te vinden in onze genen. Tot nu toe kon slechts 2 procent van onze genen gelinkt worden aan een ziekte. De resterende 98 procent is nog onontgonnen terrein. Wetenschappers hopen hier de oplossing te vinden voor nooit eerder ontrafelde ziektes.

Het DNA-platform moet de basis worden voor een correcte diagnose en voor efficiëntere behandelingen op maat. Het project moet bovendien de erfelijke gezondheidsrisico’s van de Belgen in kaart brengen, zodat meer op preventie kan worden ingezet. De initiatiefnemers zien het platform ook als een eerste stap op de weg naar een genetisch paspoort voor elke pasgeborene. Dat kan dan levenslang als een leidraad voor de gezondheidszorg dienen. ‘Binnen tien jaren is dat een realiteit’, voorspellen ze.

Miljarden codes

Cruciaal is de snelle en correcte interpretatie van de honderden gigabytes. Duizenden genomen per jaar betekenen miljarden genetische codes. Daarom bundelen de onderzoeksinstellingen Imec en iMinds hun expertise met Belgische en buitenlandse techbedrijven.

‘België staat sterk in de menselijke genetica, zowel aan de universiteiten als in de ziekenhuizen. Maar die kennis moeten we aan IT koppelen om een ecosysteem rond genetica te bouwen, net zoals we in Leuven gedaan hebben met de chipindustrie’, zegt Yves Moreau, onderzoeker bij iMinds. Multinationals zoals Samsung en Intel hebben een lab in Leuven om onderzoek te doen naar chiptechnologie. Dat succes dient als model voor het geneticaproject.

Lees meer in het dossier 'Uw DNA is goud waard'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud