Advertentie
opmerkelijk

U bent 3 procent neanderthaler

Een voorstelling van een neanderthaler-familie. ©NIKOLA SOLIC/Reuters

Zelf een DNA-test laten doen mag niet ontbreken in een reeks over genetica. De resultaten zijn verrassend en goed onderbouwd, maar niet altijd overtuigend.

Moeilijk is het niet om een DNA-test te laten uitvoeren. Ik ging op zoek via Google, belandde op de site van 23andMe, klikte op ‘buy’, betaalde met mijn kredietkaart en kreeg enkele dagen later een pakje in de bus met een flesje. Ik vulde dat met speeksel door enkele keren te spuwen en stuurde het pakje terug. Vijf weken later ontving ik een mail met ‘Your reports are ready’. Toen begonnen mijn handen toch wat te beven. Wat zou ik te weten komen? Wat als blijkt dat ik borstkanker heb of alzheimer?

'Wat zou ik te weten komen? Wat als blijkt dat ik borstkanker heb of alzheimer?'

 

We hadden het er in de weken voordien over gehad met de collega’s. Velen claimden dat ze zo’n test nooit ofte nimmer zouden doen. Je wilt toch niet weten dat je ziek kan worden, kreeg ik te horen. Net wel, antwoordde ik steevast. Want eigenlijk weet ik dat al. Ik kom uit een grote familie - mijn vader had elf broers en zussen, mijn moeder heeft er zeven - en wij maken alles mee. Kanker, alzheimer, parkinson, you name it, we have it. Ik kan mijn ogen niet sluiten voor erfelijke risico’s. Dus laat maar komen, die test.

Wat blijkt? Ik ben oké, en ik bespaar u de details over de genetische mutaties die ik al dan niet heb. De resultaten die ik online kan inkijken, zijn tot mijn verbazing ook goed onderbouwd. Ik kan bij het lezen van mijn rapport op ieder moment raad vragen aan een arts per e-mail als ik dat wil. Het begint ook met lichte informatie over mijn uiterlijk om geleidelijk over te gaan tot de gezondheidsrisico’s, wat me de tijd geeft om te wennen aan wat op me afkomt.

Borstkanker

Wanneer ik in het gevoelige luik terechtkom, over borstkanker bijvoorbeeld, krijg ik waarschuwingen, medische details en een overzicht van de mogelijke resultaten. Ik moet meermaals weg- en doorklikken om uiteindelijk het verdict te lezen. Die opbouw werkt. Het is allemaal behapbaar.

Neanderthaler

Benieuwd naar wat ik nog heb vernomen? Dat ik sprinters-DNA heb, net zoals topsporters. In de plaats van aan yoga te doen, zou ik dus best beginnen met start-to-run, denk ik. Dat mijn voorouders voor 36 procent Frans-Duits waren en voor 25 procent Brits-Iers. Zou kunnen. Dat 2,8 procent van mijn DNA verwant is met de neanderthaler, waarmee ik in de middenmoot zit, net zoals de meeste mensen dus. Leuk om te weten allemaal, maar ik ben niet overtuigd. Want één simpel resultaat heeft alles onderuitgehaald. Bij ‘oogkleur’ stond ‘likely brown’. En ik heb blauwe ogen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud