Advertentie
gouden grafieken

‘Groeiaandelen kwetsbaar voor rentestijging'

©DRIES LUYTEN

De kelderende rente gaf de groeiaandelen jarenlang een boost. Nu de rente weer stijgt, kunnen de achterblijvende waardeaandelen een comeback maken, signaleert Patrick Millecam.

Voor waardebeleggers - met hun focus op fundamenteel ondergewaardeerde aandelen, liefst ook met een mooi dividend - is het een frustrerend decennium geweest. Zeker als ze hun prestatie vergelijken met die van groeiaandelen, de hippere vogels zoals techbedrijven die het moeten hebben van stevige groeibeloftes. De typisch duurdere groeiaandelen namen, aangevuurd door de almaar dalende rente, sinds de financiële crisis een hoge vlucht, met waardeaandelen als achterblijvers.

Dat is duidelijk zichtbaar in de grafiek van Patrick Millecam, het hoofd vermogensbeheer van de waardebelegger Value Square. De gele lijn geeft het verschil in prestatie weer tussen waarde- en groeiaandelen. Een dalende lijn betekent dat groeiaandelen relatief beter gepresteerd hebben dan waardeaandelen. Bovendien loopt de gele lijn opvallend gelijk met de blauwe, die het rendement op tienjarig Amerikaans staatspapier toont. Dat wijst op een link tussen beide, zegt Millecam.

‘Voor de waardering van groeiaandelen worden al hun toekomstige verwachte cashflows verdisconteerd (omgerekend naar de waarde van vandaag, red.) tegen de geldende rente. Als de rente fors daalt, vertaalt dat zich in een veel hogere verdisconteerde waarde van de cashflows. Dat verklaart voor een groot deel de sterke stijging van de Nasdaq, een beurs met veel tech- en groeibedrijven’, zegt Millecam.

Maar bij een stijgende rente speelt het omgekeerde effect. Dat scenario kan zich snel afspelen. ‘Nadat de rente zowat tien jaar lang gedaald is naar historische dieptes, zie je sinds midden 2016 een stabilisering van de rente en zelfs een opwaartse beweging. Met dank aan de aantrekkende wereldeconomie met een groeiend ondernemersoptimisme, herstellende grondstoffenprijzen en stijgende consumentenprijzen en dus inflatoire druk.’

‘Een stijgende rente is een moeilijk klimaat voor groeiaandelen, en dat op een moment dat de Nasdaq-index volgens veel analisten duur is. Een winstwaarschuwing kan dan een correctie veroorzaken. Groeiaandelen zijn dus kwetsbaar. Waardeaandelen kunnen daarvan profiteren’, besluit Millecam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud