Athene wijst laatste voorstel intstellingen af

Zeker op technisch niveau zitten de twee zijden erg dicht bij elkaar. Een akkoord is daarom mogelijk op de Eurogroep zaterdagavond, is te horen. ©Bloomberg

De Europese geldschieters zijn met het gezamenlijke voorstel gekomen dat het bestaande hulpprogramma voor Griekenland met vijf maanden zou verlengen. Als Athene dit aanvaardt, kan het land beroep doen op 15,5 miljard euro van EU en IMF. Maar het ziet er niet naar uit dat Tsipras zal toehappen.

Er waren vrijdag enkele hoopvolle tekenen in het schuldenoverleg met Griekenland, na de impasse waarin het overleg donderdag belandde. De EU en het IMF hebben een voorstel klaar om het Griekse programma dat afloopt eind juni, met vijf maanden te verlengen. Daarmee wordt een oplossing plots een pak concreter.

Al blijven er ook aan het nieuwe voorstel verschillende voorwaarden aan vast hangen. Het Griekse parlement moet voor dinsdag groen licht geven voor een afgesproken hervormingsplan. En het geld wordt bovendien enkel uitbetaald als de Grieken tijdens de volgende vijf maanden woord houden. 

Het plan lag naar verluidt al donderdag voor op de vergadering van ministers van Financiën, maar werd er niet besproken omdat de sfeer zo slecht was. Intussen is de kloof tussen het voorstel van de geldschieters en Athene aanzienlijk verkleind. Zeker op technisch niveau zitten de twee erg dicht bij elkaar. Een akkoord is daarom mogelijk op de Eurogroep zaterdagavond, is te horen.

Toch leek het er vrijdagavond niet op dat Tsipras zou toehappen. 'Het voorstel is nog slechter dan het memorandum', zei hij. Dat er nu een Griekse kabinetsraad wordt gehouden, en zo de druk weer toeneemt, speelt ongetwijfeld mee in de reactie van de premier. Al staat de inhoud van het voorstel van de geldschieters niet vast in steen, zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker eerder op de dag. Beide zijden kunnen dus nog meer naar elkaar toegroeien. 

15,5 miljard

Áls alles mocht lukken binnen de krappe timing, kan Athene dinsdag op de valreep alsnog de laatste schijf noodhulp van 1,8 miljard euro krijgen. Dat geld zal grotendeels dienen om dinsdag de gebundelde lening van meer dan 1,5 miljard euro aan het IMF terug te betalen.

Athene zou de komende vijf maanden beroep kunnen doen op een hulppakket van 15,5 miljard euro. Dat is geen nieuw geld. De geldschieters willen 8,7 miljard euro van het Griekse bankenfonds opnieuw aanwenden voor het stimuleren van de economie.

In dat globale bedrag zit ook de 3,5 miljard die het IMF al toezegde voor het lopende programma tot november. Het IMF zal dat geld maar uitbetalen als aan alle voorwaarden voor de uitvoering van het Griekse hervormingsprogamma voldaan is.

De resterende 3,3 miljard euro komt van de winsten die de centrale banken van de eurozone boekten bij de aankoop van Grieks overheidspapier. Vorig jaar werden die winsten berekend op 1,9 miljard euro, maar met dit jaar erbij loopt het bedrag dus op tot 3,3 miljard.

Druk op Athene

Het financieringsplan is duidelijk een manier om de Grieken onder druk te zetten om een akkoord te sluiten met de geldschieters. In EU-kringen was donderdagnacht al te horen dat de Griekse premier Tsipras bereid was de geldschieters tegemoet te komen.

Wel zit er nog een obstakel in het plan dat moeilijk ligt voor de Europese landen. Het IMF gaat maar akkoord als de Eurolanden de garantie geven dat Griekenland voor de volgende twaalf maanden voldoende financiering heeft en de schuld houdbaar is. Dat betekent dat een Griekse schuldverlichting de komende maanden zeker op de agenda blijft.

Ideaalscenario

In EU-kringen ziet het droomscenario er nu als volgt uit: zaterdag raken de financiënministers het tijdens de Eurogroep eens over een akkoord. Vervolgens wordt er zondag over gestemd in het Griekse parlement. Eenmaal de goedkeuring van Athene volgt kunnen dan verschillende andere Europese parlementen stemmen over het akkoord. Onder meer in Berlijn en Wenen is dat nodig. Dinsdag - 30 juni - kan dan op de valreep het nodige geld voor Athene vrijkomen.

Intussen kan wel nog van alles mislopen, zoals een mislukking van de Eurogroep of een afkeuring door het Griekse parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie