Doek valt zondag voor Grieks drama

©REUTERS

Zondag valt het doek voor het Griekse drama. Dan weten we of er verder onderhandeld wordt of er een grexit komt. Het pessimisme over de afloop is de voorbije 24 uur exponentieel toegenomen.

De eurotop van gisteravond is het begin van het laatste bedrijf in het hedendaagse Griekse drama. De finale volgt zondag, op een nieuwe top van de 19 eurolanden, gevolgd door een top van alle 28 EU-landen.

De kans op een goede afloop van het drama is klein. Een goede afloop betekent in dit geval enkel dat verder onderhandeld wordt met Athene over een nieuw steunplan. In het andere geval, volgt er een grexit, een begeleide uittocht uit de eurozone. Dan wordt met alle 28 EU-landen gepraat over welke Europese budgettaire middelen aangewend kunnen worden om de humanitaire crisis in Griekenland te bezweren.

Consternatie en chaos toen de Grieken woensdag met lege handen naar de 'vergadering van de laatste kans' kwamen. Herlees hier de liveblog van gisteren.

Al voor de start van de eurotop lag de ambitie laag. De Griekse premier Alexis Tsipras had de Duitse kanselier Angela Merkel maandag nog stellig een voorstel beloofd voor nieuwe financiële hulp én Griekse hervormingen. Maar de ministers van Financiën kregen geen voorstel te zien. Hun bijeenkomst was een maat voor niets.

Surrealistisch, noemde de Belgische premier Charles Michel het feit dat Tsipras geen voorstel klaar had voor de euroleiders.

Kwestie van dagen

Dat de Grieken alweer aan het schuiven waren met deadlines deed het pessimisme toenemen. Want de Griekse economie staat op instorten en de banken blijven nog de hele week dicht. Tijd voor verder overleg is er dus niet meer. ‘Het is geen kwestie meer van weken, maar van dagen’, waarschuwde de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Griekse regering neemt een groot risico. Zonder verregaande hervormingen loopt het snel af.
mark rutte
nederlands premier

De Nederlandse premier Mark Rutte beschuldigde de Griekse regering ervan ‘een groot risico te nemen met de belangen van de Griekse bevolking. Zonder verregaande hervormingen loopt het slecht af.’ Ook de Belgische premier Charles Michel vroeg zich luidop af ‘of de politieke wil bestaat bij de Griekse regering om in het belang van de bevolking een engagement op zich te nemen’.

De leiders van de eurozone willen de deur voor Athene nog niet helemaal dichtslaan. Maar ze willen het Griekse spelletje ‘tijd winnen’ stoppen. Daarom wordt nu een strak tijdschema uitgerold tot zondag. In die periode moet Athene bewijzen dat het ernst is met de hervormingen. 'Ik zie nog steeds geen basis voor onderhandelingen', zei kanselier Angela Merkel.

‘De Grieken denken altijd tijd te hebben. Dat zit in hun cultuur. Maar deze keer zal het niet meer lukken met de tijd te spelen’, benadrukten Europese diplomatieke bronnen. ‘We doen een allerlaatste poging om het probleem op te lossen’, was in de omgeving van Raadsvoorzitter Donald Tusk te horen.

Daad bij het woord

Dat tijdspad ziet er als volgt uit: Athene stuurt uiterlijk vandaag een aanvraag naar de europartners voor een lening bij het Europees noodfonds ESM. Tegen donderdagavond, uiterlijk vrijdagochtend moet Athene een plan doorsturen met hervormingen die op heel korte termijn kunnen worden doorgevoerd.

©© Jonathan Raa/Demotix/Corbis

De Europese ministers van Financiën gaan dagelijks met elkaar contact onderhouden over de Griekse vorderingen. Diplomatieke bronnen wijzen erop dat Athene de volgende dagen al de daad bij het woord moet voegen en hervormingen door het parlement moet jagen.

De verwachting is dat de Europese Centrale Bank (ECB) tot maandag zal wachten om verdere acties te ondernemen. De ECB kan de ELA-noodfinanciering aan de Griekse banken stopzetten, maar zal dat niet doen zolang er een perspectief blijft op een politiek akkoord, is te horen.

Alles in gereedheid

'De bal ligt deze keer helemaal in het kamp van Athene', zegt premier Charles Michel. 'Ofwel creëert premier Alexis Tsipras een basis voor verdere onderhandelingen over een Grieks steunplan én hervormingen. Ofwel is ook de laatste kaart verspeeld en wordt politiek alles in gereedheid gebracht om Griekenland - al dan niet tijdelijk - uit de eurozone te halen.' 'De technische voorbereiding van die operatie ligt klaar', zegt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Ik heb niets nieuws gehoord.
Charles Michel
Premier

Zelfs zonder een politieke beslissing zondag zou Griekenland stilaan in een grexit-scenario sukkelen. Het land zou verplicht zijn schuldbrieven uit te geven om uitgaven te dekken. Die IOU’s (I owe you, ik ben u verschuldigd) zouden gelden als parallelle munt. Alleen is dat onbegeleide scenario veel chaotischer.

Tsipras kreeg gisteravond de kans om de euroleiders te overtuigen dat een nieuwe start mogelijk is. Maar hij werd voor het blok gezet. 'Ik heb niets nieuws gehoord', aldus Michel.

Vrienden heeft Tsipras onder zijn Europese collega’s al lang niet meer. Het referendum in zijn land heeft de bewegingsruimte van de 18 andere eurolanden zeer beperkt. Het vertrouwen in de Griekse leider is zwaar beschadigd. En dat is dinsdagavond niet gerepareerd', zegt een zeer teleurgestelde Charles Michel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud