Europees crisisoverleg in hoogste versnelling

©REUTERS

Hoe moet het nu verder met Europa en Griekenland? De komende dagen regent het Europees crisisoverleg. Kan Europa een humanitaire crisis in een van de eigen lidstaten aan? En is een grexit nog te vermijden?

De klare overwinning van het nee-kamp in het Griekse referendum zet de Europese partners in een ongemakkelijke positie. De komende uren en dagen worden cruciaal, zeggen diverse EU-bronnen. Want Europa hield wel rekening met een 'nee', maar is totaal niet voorbereid op dit scenario.

Daarom wordt vandaag en morgen een rondje crisisoverleg georganiseerd. Dat begon al zondagavond, via telefonische contacten. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker telefoneerde met de regeringsleiders van de 18 andere eurolanden, EU-raadsvoorzittter Donald Tusk, de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, en ECB-chef Mario Draghi.  

Maandagochtend is er gezamenlijk telefonisch overleg tussen Juncker, Tusk, Schulz en Draghi. Ook de voorbije weken toetsten de voorzitters van de EU-instellingen wekelijks hun Griekse overpeinzingen af. Maar nu wordt het echt belangrijk om één Europese lijn te trekken.

35 miljard
De Europese Commissie heeft een pakket van 35 miljard euro klaarstaan om Griekenland te helpen.

Maandag is er eveneens overleg binnen de Europese centrale Bank. De ECB moet bekijken of er maatregelen nodig zijn om zwakkere eurolanden te stutten tegen Grieks marktengeweld. De ECB moet eveneens beslissen of de noodfinanciering aan de Griekse banken bevroren blijft op het huidig niveau of niet.

Maandagnamiddag om 16 uur komen de experts van de eurozone bijeen om een stand van zaken op te maken. Normaal bereiden die experts de meeting voor van de ministers van Financiën van de eurozone, maar een precieze timing daarvoor is er nog niet. Een vergadering van de Eurogroep komt er wellicht pas dinsdag.

Maandagavond overleggen de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande in Parijs over de uitslag van het referendum. Parijs stelt zich een beetje op als bemiddelaar tussen de Grieken en Duitsland. De conservatieve achterban van Merkel is de Grieken liever kwijt dan rijk en duwt voor een grexit.

Europees president Tusk roept dinsdagavond om 18 uur een special eurozone-top samen in Brussel. Tusk heeft zich de voorbije weken vrij stil gehouden rond de Griekse crisis. Maar hij zei wel dat de Griekse keuze niet gezien mag worden als voor of tegen lidmaatschap van de euroclub. Daarmee lijkt ook hij een gematigder en meer verzoenende houding aan te nemen.

Humanitaire crisis

Er is nog een andere reden voor de haast van dat crisisoverleg. Op een week tijd is de financiële situatie van Griekenland dramatisch verslechterd. De banken zijn virtueel failliet. De kans dat de banken dinsdag, zoals gepland, opengaan, is onbestaande, is te horen in EU-kringen.

©AFP

De kapitaalcontroles die vorige maandag werden ingevoerd, doen het economische leven helemaal dichtslibben. Gebrek aan voedsel en medicijnen zal de komende dagen almaar groter worden, is de vrees. En zolang er geen akkoord is met de partners van de eurozone over een nieuw hulpplan, kan de situatie niet worden rechtgetrokken.

De Europese Commissie heeft een pakket van 35 miljard euro klaarstaan om Griekenland te helpen. Naar verluidt zou een deel van dat geld kunnen worden gebruikt om humanitaire hulp te leveren aan Griekenland, als de situatie nog verslechtert.

Derde steunplan?

Behalve noodhulp moet er dus ook snel een derde hulpplan op tafel komen. Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz riep de Griekse premier Alexis Tsipras op om maandag al met een eigen voorstel te komen, zodat dit dinsdagavond door de eurozone-leiders kan worden besproken.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, is optimistisch over een snel akkoord. Hij zegt dat er een tekst is waarop hij op een dag tijd zijn handtekening kan zetten. De overige achttien eurolanden zijn evenwel bijzonder sceptisch. Experts van EU en Griekenland waren tien dagen geleden wel al dicht bij een akkoord over een hervormingsplan. Maar dat overleg kaderde nog in het tweede reddingsplan en dat is sinds 30 juni onherroepelijk afgelopen.

Griekenland wil nu een derde reddingsplan van 50 miljard euro op twee jaar tijd en een schuldherschikking. De discussie binnen de eurozone zal nu gaan over de vraag of de Griekse aanvraag zal worden onderzocht of niet. Voor veel europartners is het Griekse vat stilaan af en lijkt een grexit een simpeler oplossing.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud