Griekenlandvergadering anderhalf uur uitgesteld

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem liet weten dat de cruciale vergadering over Griekenland anderhalf uur later dan gepland zal beginnen. ©AFP

De kans groeit dat Athene en de rest van de eurozone deze namiddag een deal sluiten. Al zal dat later aangevat worden dan aanvankelijk gepland. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem liet zopas weten dat de vergadering start om 16.30 uur, en niet om 15 uur.

Een aanleiding voor het uitstel is er niet meteen. Dijsselbloem zou om 15 uur wel een 'heel korte statement' geven aan de VIP-ingang van de vergadering. Dat liet hij weten in een tweet. Nochtans kwamen er de voorbije uren almaar meer signalen dat een deal tussen Griekenland en Europa vaste vorm aannam.

Start #Eurogroup rescheduled to 16.30. Very brief statement president Dijsselbloem somewhere around 15.00 at VIP entrance.— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) February 20, 2015

De sfeer klaart dan toch wat op in aanloop naar de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, vrijdagnamiddag om drie uur. Donderdag telefoneerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel vijftig minuten met de Griekse premier Alexis Tsipras. Daar zou speelruimte gecreëerd zijn om tot een akkoord te komen, meldt het persagentschap Bloomberg op basis van bronnen in de Duitse regering.

In een tweet sprak Tsipras van een 'positieve toon' en dat het gesprek was uitgemond in 'een interesse om tot een wederzijds voordelige oplossing te komen voor Griekenland en de eurozone'. Ook een telefoontje met de Franse president François Hollande zou een gelijkaardig resultaat hebben opgeleverd.

Phone call w/Chancellor #Merkel earlier today: positive tone, and interest in finding a mutually beneficial solution for #Greece & #Eurozone— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) February 19, 2015

Ook de voorbereiding van de Eurogroep van vrijdag verliep donderdagavond laat in een vrij constructieve sfeer, zeggen EU-bronnen. De contouren van een compromis tekenen zich af.

  • Griekenland krijgt zes maanden verlenging van het reddingsprogramma, waardoor het alle rekeningen kan blijven betalen. Ondertussen kan heronderhandeld worden over een nieuw reddingsplan, aan andere voorwaarden. Daarbij zouden dan zeven op de tien van de huidige hervormingen behouden blijven, en drie op de tien worden veranderd.
  • In ruil aanvaardt ook de Griekse regering het reddingsplan zes maanden langer, dat officieel het Master Financial Assitence Facility Agreement (MFAFA) heet. De technische bewoording is belangrijk, omdat alle afspraken over hervormingen en besparingen - in Athene het Memorandum genoemd - deel uitmaken van dat MFAFA.
  • De Griekse regering moet ook beloven dat het niet eenzijdig wetsontwerpen in het parlement indient die toch ingaan tegen die afspraken over hervormingen. Alles moet dus worden besproken met de Troika die op vraag van Athene  niet meer zo mag genoemd worden: de ECB, de Europese Commissie en het IMF heten nu 'de instituten'.
  • De Griekse regering moet stoppen met in Athene iets anders te zeggen in het Grieks dan ze in Brussel zegt in het Engels.

 

Maar het zijn uiteraard niet de experts die beslissen over dat compromis. De ministers van Financiën en hun regeringen moeten vrijdagnamiddag akkoord gaan. Daarbij is het vooral de vraag of de Griekse regering dit compromis aan haar kiezers uitgelegd krijgt en kan verdedigen zonder zelf in de problemen te komen. Daarover gaat de Eurogroep van vrijdagnamiddag. En ook de andere regeringen moeten er uiteraard in hun thuisland mee weg komen.

En om diezelfde reden, zal ook een en ander afhangen van hoe het compromis wordt verwoord. Akkoord gaan met Master Financial Assistence Facility Agreement klinkt beter in Athene dan akkoord gaan met het reddingsplan dat de Griekse premier in de verkiezingscampagne 'nietig' verklaarde, omdat het 'reddingsplan door te falen zichzelf heeft uitgeschakeld'.

Begin van de onderhandelingen

De toon is dus iets optimistischer dan donderdagmiddag, toen de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schauble, reageerde dat hij de Griekse vraag om het reddingsplan te verlengen 'onvoldoende' vond. Nadien milderde de Duitse regering haar toon. Vice-kanselier Sigmar Gabriel zei dat het voorstel van de Grieken het begin van onderhandelingen moet zijn, niet het eindpunt. En ook de echo's na het telefoongesprek tussen Merkel en Tsipras waren positief.

2 miljard euro
Het bedrag dat de Grieken alleen al in de afgelopen 2 dagen van hun rekeningen haalden.

Gisteren zat ook de Belgische minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, op de lijn van Schauble. Hij noemde de Griekse aanvraag een onvoldoende. Van Overtveldt vond de brief van Athene te weinig aanwijzingen dat Athene echt haar engagementen nakomt. Maar ook hij liet de deur op een kier, door te stellen dat de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, nu eerst meer uitleg moet geven aan zijn collega's uit de rest  van de eurozone. 

Zonder cash

De tijd dringt. Niet alleen dreigen de Griekse banken én de Griekse overheid vrij snel zonder cash te vallen. Een akkoord over een verlenging van het reddingsprogramma moet bovendien ook nog groen licht krijgen in het Duitse, Oostenrijkse, Nederlandse en Finse parlement. En dat laatste wordt normaal gezien maandag ontbonden omdat er op 19 april verkiezingen zijn.

Hoe nijpend de situatie is, blijkt uit cijfers in de Griekse media waaruit zou blijken dat de Grieken alleen al in de voorbije 2 dagen meer dan 2 miljard euro van hun rekeningen haalden. Een niet onbelangrijke 'bank run' dus, ondanks oproepen van experts op de Griekse televisie om 'niet ongerust' te worden.

De Grieken halen uit angst voor een verslechtering van de financiële toestand van de banken al wekenlang hoge bedragen van hun rekeningen. Tot dusver kunnen de financiële instellingen een beroep doen op noodkredieten van de centrale bank. Wanneer de Europese centrale bank (ECB) echter de geldkraan zou dichtdraaien, moet Athene vermoedelijk het kapitaalverkeer gaan controleren. Denkbaar daarbij zijn limieten voor dagelijkse geldafhaling en voor stortingen naar het buitenland. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud