Grieks parlement kiest Pavlopoulos als nieuwe president

Prokopis Pavlopoulos met Grieks premier Alexis Tsipras ©REUTERS

Met 232 van de 300 stemmen kreeg de conservatieve politicus Prokopis Pavlopoulos ruim voldoende steun van het Griekse parlement om het tot president van Griekenland te schoppen.

De 64-jarige Pavlopoulos, lid van de oppositiepartij Nieuwe Democratie, werd dinsdag door premier Tsipras naar voren geschoven als presidentskandidaat. Met een tweederdemeerderheid van het parlement achter zijn naam, kan hij nu snel de huidige president, Karolos Papoulias, opvolgen. 

Van de drie toegestane stemmingsrondes had het Griekse parlement er uiteindelijk maar één nodig. Als Pavlopoulos niet minstens 200 van de 300 stemmen had gehaald, dan zou er een tweede ronde zijn gekomen. Of desnoods een derde ronde waar nog maar 180 van de 300 stemmen zijn vereist.

Verrassing

Door de politicus van Nieuwe Democratie als president voor te stellen, verraste premier Alexis Tsipras vriend en vijand. Veel waarnemers gingen ervan uit dat de leider van het radicaal-linkse Syriza eurocommissaris Dimitris Avramopoulos zou terugroepen uit Brussel. Als die president was geworden, kon Tipras zijn eigen mannetje droppen in de Europese Commissie. Maar vermoedelijk deed hij dat niet om de oppositiepartij Nieuwe Democratie niet tegen hem in het harnas te jagen.

Pavlopoulos (65) is geen onbekende voor de Grieken. Van 2004 tot 2009 was de jurist minister van Binnenlandse Zaken. In die functie kreeg hij eind 2008 af te rekenen met zware rellen nadat een agent in Athene een 15-jarige meisje gedood had.

Kopzorgen

Uitgerekend de verkiezing van een nieuwe president stortte Griekenland eind vorig jaar in een crisis. Syriza weigerde toen de regeringskandidaat te steunen. Daarop volgden vervroegde verkiezingen, die de uiterst linkse partij vervolgens overtuigend won.  

De Griekse regering kan opgelucht ademhalen dat de keuze van een nieuwe president, een voornamelijk ceremoniële functie, nu achter de rug is. Tsipras en co hebben momenteel andere, grotere, kopzorgen. De deadline waarop het Europese steunprogramma ten einde loopt nadert snel. Griekenland en de Eurogroep raken het intussen maar niet eens over een nieuwe deal.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud