Internationale media: nu begint het pas voor Athene

©© Panayiotis Tzamaros/NurPhoto/Corbis

Van het applaus van de anti-Europeanen tot het pad richting modernisering: de internationale kranten worden niet bepaald vrolijk van de uitdagingen die Europa en Griekenland nog te wachten staan. Een overzicht.

Tsipras en zijn collega's zorgden voor een catastrofe in Griekenland, opinieert Tony Barber in de Britse zakenkrant Financial Times. 'De overwinning van het nee-kamp zal de politieke breuklijnen alleen maar vergroten in een maatschappij die helemaal murw geslagen is door de economische malaise'. De vraag waarop geen enkele Griek een antwoord heeft, aldus Barber, is hoe ze hun land naar een pad richting modernisering moeten loodsen, waar politieke partijen, oligarchen en vakbonden in het algemeen belang handelen.

François Hollande moet zijn veto stellen tegen een uitsluiting van Griekenland uit de eurozone, reageert stereconoom Thomas Piketty in de Franse krant Le Monde. Hij is van mening dat Europa bereid moet zijn te onderhandelen over een herstructurering van de Griekse schulden.

'Nu pas beginnen de problemen voor Griekenland', blikt de Frankfurter Allgemeine vooruit. Volgens Patrick Bernau is het maar zeer de vraag of de Europese Centrale Bank na de massale nee-stem vandaag nieuwe noodkredieten ter beschikking van de Griekse banken zal willen stellen.

De conclusie die zich opdringt is dat dit 'nee' het gevaar van een grexit dichterbij heeft gebracht, schrijft Het Financieele Dagblad. Volgens de krant is het vandaag wachten op twee zwaarwegende Europese antwoorden. De ECB beslist opnieuw over de kredietverlening aan de Griekse banken, vervolgens volgt vanuit Parijs een eerste politiek oordeel van de Franse president François Hollande en Duits bondskanselier Angela Merkel.

De Spaanse krant El Pais hekelt de 'middelmatigheid' van het Griekse referendum, omwille van de vreemde vraagstelling en de korte termijn. Erger nog, schrijft de krant, is het applaus van de anti-Europeanen, met het Front National van Marine Le Pen op kop. Behoudens een uitzonderlijke politieke interventie, aldus de krant, is het scenario al geschreven: vandaag of morgen vallen de Griekse banken zonder geld, en van daaruit is het maar een kleine stap richting exit uit de eurozone.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud