netto

‘Neem voldoende cash mee op vakantie naar Griekenland'

©REUTERS

Zon, cultuur, natuur, strand, lekker eten. Zowel het Griekse vasteland als de eilanden zijn en blijven populaire vakantiebestemmingen tijdens de zomermaanden. Wat is de impact van de Griekse crisis op uw reis?

Dinsdag 30 juni staat bij jongeren en hun ouders in de agenda aangekruist als het einde van het schooljaar. Maar uitgerekend die datum is een belangrijke deadline voor Griekenland: het Europese reddingsprogramma loopt af en Griekenland moet 1,5 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Wie de komende weken zijn koffers pakt voor een welverdiende vakantie naar de Griekse zon in Athene of eilanden zoals Kreta, Corfu, Kos of Santorini volgt de evolutie maar beter op. Al zijn er - voor alle duidelijkheid – momenteel nog geen problemen en verlopen vakanties perfect normaal.

1. Geen supergoedkopere reizen naar de Griekse zon

Wie erop hoopte om nog snel een extra goedkope vakantie naar Griekenland te boeken, moeten we al meteen ontgoochelen. De toeristen hebben het niet massaal laten afweten omwille van de Griekse crisis, wel integendeel. Touroperator Thomas Cook noteert sinds het begin van het seizoen een groei met dubbele cijfers voor vakanties naar Griekenland. Ook touroperator Jetair merkt een zeer grote interesse. ‘Zoals het er nu naar uitziet, wordt 2015 een van de beste jaren voor het toerisme van Belgen naar Griekenland, van de laatste jaren. Griekenland staat - na Spanje - op de tweede plaats in de top 5 van de vakantiebestemmingen, en wipt dit jaar opnieuw over Turkije’, zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.

Uitzonderlijk lage prijzen om toeristen naar de Griekse zon te lokken, komen er dus niet. ‘Er zijn zeer scherpe lastminutes voor de twee laatste weken van juni en eind augustus. Dat geeft niets te met maken de Griekse situatie, maar wel met het feit dat de Russische toeristen het laten afweten’, zegt Koen van den Bosch, woordvoerder van Thomas Cook.

2. Impact op betalingsverkeer onduidelijk

Mochten de problemen in Griekenland verder uitdeinen, dan lijkt het betaalverkeer de meest kwetsbare factor voor toeristen. ‘Neem voldoende cash mee op vakantie naar Griekenland’, is een advies van zowel reisorganisaties als reisverzekeraars. Die bankbiljetten moeten volstaan om uw essentiële aankopen te doen. Waarom? Eén van de mogelijke scenario’s is dat de Griekse regering een kapitaalcontrole oplegt, waardoor geldafhalingen uit het Griekse systeem beperkt worden. Heel concreet zouden de Grieken maar een beperkt bedrag aan cash van hun rekening kunnen afhalen. ‘De mogelijke gevolgen voor toeristen daarvan zijn momenteel moeilijk in te schatten’, zegt Isabelle Marchand van de financiële koepelorganisatie Febelfin. ‘Belgische toeristen halen geen geld af uit het Griekse maar wel het Belgische systeem, dus dat is geen probleem. Maar het is niet duidelijk of een automaat een onderscheid kan maken tussen een Belgische en een Griekse kaart.’ Bij gelijkaardige ingrepen in het verleden in andere landen bleven de opgelegde limieten doorgaans boven het bedrag dat de doorsnee toerist nodig heeft. Al is het altijd mogelijk dat de geldautomaten leeg blijven staan en ook hotels door hun cashvoorraden heen raken. ‘Het kan ook nuttig zijn om je bank te contacteren om na te gaan welke hulp zij kunnen bieden. De mogelijkheid om geld af te halen via je kredietkaart, is in principe een dienst die zij je contractueel hebben aangeboden’, zegt Leen Desmedt van het Europees Centrum voor de Consument. Hou er rekening mee dat cashbetalingen in Griekenland sowieso beperkt zijn tot 1.500 euro (inclusief btw).

Annuleer je uit voorzorg je vlucht, dan riskeer je weinig of niets van je betaalde bedrag terug te zien.
Leen Desmedt
Europees Centrum voor de Consument

Om cash te vermijden kunt u zoveel mogelijk uitgaven met een kaart betalen. ‘Het is minder waarschijnlijk dat er problemen zouden ontstaan met betalingen met een kaart’, vervolgt Isabelle Marchand. U betaalt een rekening in euro met euro’s van een Belgische rekening. ‘Maar uiteraard valt het af te wachten hoe de situatie in Griekenland evolueert, en vallen eventuele problemen niet volledig uit te sluiten.’ Kaartuitgever MasterCard geeft aan de interne procedures bekeken te hebben voor het geval een land de eurozone zou verlaten. De kaarten blijven bruikbaar voor betalingen bij elke Griekse handelaar die de kaart aanvaardt.

3. Geen reden om te annuleren

Als de problemen in Griekenland verder toenemen, zijn sociale onrust en stakingsacties niet denkbeeldig. Stakingen op een luchthaven zijn een echte nachtmerrie voor de reiziger. Kan je om die reden annuleren en een vergoeding vragen aan uw annulatieverzekering? ‘Een staking is een element van overmacht en daardoor niet gedekt door de annulatieverzekering’, zegt Peter Wiels van beroepsfederatie Assuralia. Virginie Claerhout van Allianz Global Assistance bevestigt: ‘Stakingen zijn één van de weinige uitsluitingen van zelfs onze meest complete formules’. Een annulatieverzekering komt kort gesteld tussen als u moet annuleren omwille van privéredenen, zoals ziekte of een ongeval.

Wat staat u dan te doen als u niet kan vertrekken door een staking? ‘Het is de luchtvaartmaatschappij die je een oplossing moet aanbieden. Annuleer je zelf je vlucht, dan riskeer je weinig of niets van je betaalde bedrag terug te zien’, zegt Leen Desmedt. ‘Boekte je een pakketreis, dan wordt je Belgische touroperator geacht oplossingen voor je te vinden en een alternatief voor te stellen. De tourperator kan wel een meerprijs aanrekenen bij overmacht’

Het is weinig waarschijnlijk dat er problemen ontstaan met kaartbetalingen.
Isabelle Marchand
Febelfin

Dezelfde regels gelden als u door stakingen niet niet thuis raakt en enkele dagen vast zit in Griekenland. ‘Je hebt dan recht op verzorging door de luchtvaartmaatschappij. Die omvat naast accommodatie ook het vervoer tussen de luchthaven en de plaats van die accommodatie’, zegt Leen Desmedt. ‘Als je op eigen houtje alternatief vervoer naar huis organiseert, dan draai je op voor die kosten. Probeer vooraf het schriftelijk akkoord van de luchtvaartmaatschappij, of eventueel van je verzekeraar, te bekomen, en vermeld duidelijk welke kosten al of niet aanvaard worden.’ Of uw reisverzekering zal tussenkomen, hangt af van de polis die u hebt onderschreven. Wat een reisbijstandsverzekering al of niet vergoedt en tot welk plafond, leest u in de contractvoorwaarden. Hou in het achterhoofd dat de verschillen tussen reis- en annulatieverzekeringen onderling heel groot kunnen zijn. ‘Bij bepaalde formules kan een extra optie genomen worden die een vergoeding betaalt aan wie ter plaatse vastzit als gevolg van een onaangekondigde staking. Dat zijn verblijfskosten tot 120 euro per persoon per dag gedurende maximaal 5 dagen’, zegt Virginie Claerhout.

4. Logistieke steun van reisbijstand

De bijstandscentrale van een reisbijstandsverzekering kunt u contacteren als u op reis in de problemen komt. De klassiekers zijn een bijstand bij ziekte, ongeval en autopech. Maar uw reisbijstandsverzekeraar biedt ook logistieke steun. ‘Zo kunnen we informatie geven over de situatie ter plaatse dankzij onze contactpersonen’, zegt Xavier Van Caneghem van Europ Assistance. ‘Ook voor financiële problemen kunnen we een oplossing zoeken. Zo wordt er geld ter beschikking gesteld na een diefstal.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie